måndag 27 december 2010

En liten julenkät


Hur många och vilka böcker fick du i julklapp i år?
Jag fick inga. Men jag hade inte önskat mig några heller. Ingen slår min personalrabatt och att spontanköpa böcker till mig är meningslöst. 
Vilka böcker gav du bort i julklapp?
Just kids på engelska av Patti Smith till min kompis Patrik, Mannen utan egenskaper av Robert Musil till pappa, Till skogs och Okänt offer av Tana French till pappas fru och Människor det är synd om av Kalle Lind till morbror,
Hade du skrivit en önskelista?
Nej det har jag slutat med för länge sen.
Fick du eller gav du bort en läsplatta?
Nej, trots att det var årets julklapp!
Skickar du julkort?
Jag skickade typ fyra stycken.
Vilken är den sämsta julklappen du någonsin fått?
Oj, vad säga...Jag gillade nog de flesta julklapparna faktiskt.
Vilken är den bästa bok du läst i år?
Främlingen i huset av Sarah Waters kanske. 
Vilken bok ser du mest framemot under 2011?
1Q84 på engelska i september av Murakami!

lördag 25 december 2010

Det fördolda på tv ikväll



Idag kl 21 på SVT 1 börjar filmatiseringen av boken Det fördolda av Hans Rosenfeldt och Michael Hjorth. Jag läste boken och gillade den, även om det ibland faktiskt var som att läsa ett manus.

söndag 19 december 2010

Lilla hjärtat av Sophie Hannah

Jag har läst Lilla hjärtat av Sophie Hannah. Jag tror att Bokhora har tipsat om denna tidigare och hyllat och lockat med sträckläsning och spänning och kalla kårar och det ena med det fjärde.
Tyvärr måste jag nog säga att det här var en utav de mest irriterande böcker jag har läst. Boken handlar om Alice som precis har fått barn, Florence. Hon bor tillsammans med sin man David och dennes mor Vivienne i Viviennes fantastiska hus. När Alice för första gången lämnar Florence ensam med David och tar en tur till ett spa och sedan kommer hem och finner att någon har bytt ut Florence mot en annan bäbis,  och att David inte märker att det ligger ett annat barn i vaggan, utan fortfarande tror att det är Florence, då tar hus i helvete.
Polisen kopplas in, kriminalassistent Simon Waterhouse och dennes kvinnlige chef Charlie tror inte de heller på Alice, utan anser att hon har drabbats av en förlossningsdepression. Alice, Simon, Charlie, Vivienne och David, detta persongalleri är det jag avskyr mest med boken. Jag tycker inte att Alice hispighet och "jag-har-ingen-som-helst-stake"-personlighet är trovärdig. Inte heller Viviennes dominans eller Davids snäll-i-ena-sekunden monster-i-andra är övertygande. Simons och Charlies galet knepiga relation är inte heller speciellt bra.
Jag tycker att spänningsmomenten i boken förstörs och kommer i skymundan eftersom jag retar mig på persongalleriet och deras, under historiens gång, alltmer onaturliga agerande.
På framsidan av boken står det att boken är som en blandning av Morden i Midsomer och Alfred Hitchcock. Jag kan ändå till viss del hålla med om att själva grundhistorien känns väldigt Hitchkocksk och att miljöerna är ganska lika Morden i Midsomer, men att tillvägagångssättet och karaktärerna förstör det hela!
Tack men nej tack Sophie Hannah.

torsdag 16 december 2010

Dokument Malmö

Förlaget Max Ström skickade mig en julklapp. Deras nya stora fotobok om Malmö. Det är en nästan 4 kilo tung och 512 sidor tjock fotodokumentation om dagens Malmö.
Boken är indelad i kapitel som omfattar Malmös olika stadsdelar. Men det är inte bara bilder på varenda hus, gathörn eller gata. Där finns fantastiska flygfoton, närbilder på dörrar, statyer, papperskorgar, brunnar, tinnar och torn. Där finns bilder både på nya kunskapsMalmö och gamla industriMalmö.
Jag gillade boken jättemycket och blev verkligen positivt överraskad. Alla som bor i Malmö borde ha denna tycker jag. En perfekt julklapp!
Jag har gjort två små urval av bilder som jag lägger upp här. Hoppas inte Max Ström eller de urduktiga fotograferna Torbjörn Andersson och Per Svensson tar illa vid sig, bilderna är ju inte så högupplösa. Boken finns också i en Stockholmsversion.



onsdag 15 december 2010

Ny Pocketshop

Efter år av ombyggnader, förseningar, avstängningar och förväntan har nu äntligen Citytunneln öppnat i Malmö. Malmö har numera en liten liten tunnelbana och vi har en tunnel som gör att det går på rödaste rappet att åka till Köpenhamn (om nu något tåg skulle gå i tid). Malmö C har även byggts om och med det följer en ny Pocketshop. Jag slank in idag och kikade lite. Det verkar som att Crime och Fiction-hyllorna har slagits ihop till en hylla som heter Fiction och att Crime-sortimentet är kraftigt reducerat.
De har även tagit in en ny upplaga av Twilightböckerna, med vit framsida och röd sidor.

De hade skyltat upp med David Nicholls böcker rejält, det gillar jag. Däremot tycker jag att de kan hålla sig till att sälja just pocket. Inbundet är inget för dem! Även fast jag gillade En dag sjukt mycket lockar inte Starter for ten eller The understudy speciellt mycket. De har ju inget unikt format som En dag hade utan verkar vara vanliga söta kärlekshistorier.

torsdag 9 december 2010

Isak & Billy i brevlådan

Idag fick jag ett paket på posten. Det var ett läsex av Isak & Billy. Killen på NOK som jag mailade blev överlycklig över att jag ville ha ett ex. Boken släpps ju inte förrän i januari och då finns det inget färdigt exemplar att skicka nu så han skickade ett korr istället. Tada! Inte så snyggt att ha i hyllan kanske, en bunt papper, men å andra sidan kanske jag kan hinna läsa den till första recensionsdag för en gång skull.

onsdag 8 december 2010

Mera seriesigneringar

Tänkte bara tipsa att ikväll från kl 18 och nån timme framåt sitter Liv Strömquist, Sara Granér och Nanna Johansson och signerar sina seriealbum på café Amalthéa på Kristianstadsgatan 29B i Malmö. Vill du ha en signerad Prins Charles känsla, Mig blir du snart kär i eller Med vänlig hälsning att slå in i rosett och ge till morfar? Komsi kom!

måndag 6 december 2010

Vårens bokrika skörd

Katalogen Vårens böcker är här. En del guldkorn finns det. Mina favoriter är:


Herredjuret är en suggestiv och skrämmande historia på gränsen mellan dröm och verklighet om besatthet och galenskap. Om äventyraren Sjölander och hans liv. 

Det är lätt att gillra Gilla förlag. Deras små snygga böcker i danskt band är som smågodis, man vill bara ha fler. De är tyvärr inte så bra att uppdatera sin hemsida. Av det kommande årets utgivning finns inte ett smack. Calle Brunells debut verkar dock mycket lockande. 

Den här köpte jag på engelska för nån vecka sen, men har inte hunnit läsa ännu. Hoppas att jag hinner det innan Brombergs ger ut den på svenska. En ny roman av Nicole Krauss är mycket efterlängtad från min sida. Jag gillade både Kärlekens historia och Man utan minne. Det stora huset kretsar kring ett skrivbord och en poet i Chile. 

Den här har jag ju redan skrivit om. Snart finns den i min hand!

Jag tror att det var texten "Ett dygn senare är Christian Weber försvunnen." som fångade mig i katalogen. När man läser på Bonniers hemsida verkar det vara en dussindeckare. Men jag tror av någon anledning på den här. Jag gillar deckare som inte är vanliga polishistorier utan mer ruskigt spännande romaner. Kanske är denna en sådan?

"Högst originell, oändligt charmfull. Och enormt gripande." tycker Paul Auster. Det räcker för mig. Böcker om minnen och minnets oförklarligheter finner jag jätteintressant. Boken handlar om en matematikprofessor vars minne bara sträcker sig 80 minuter tillbaka i tiden. Varje morgon måste hans assistent berätta vem hon är.  



Boken för de som vill ha ALLT Ajvide har skrivit. Här samlas gamla och nya skrivna noveller, kåserier, sketcher och annat smått och gott. Vissa texter har publicerats tidigare, men det mesta har det inte. 

Förödelse av Anne Rambach, Sekwa
Den tredje och sista boken om Diane Harpmann, Rambachs Lisbeth Salander-liknande hjältinna. Den första boken Bombyx var galet bra och gick inte att sluta läsa, Doft av ondska, där Angelina Jolie mördas var inte alls lika rafflande. Att allt utspelas i Paris gör mig dock alldeles lycklig. Jag hoppas på en bra avslutande del. 

Det här kommer bli en snackis i högstadiekretsar har någon från NOK viskat i mitt öra. Boken handlar om Isak och Billy som är ett par. Tydligen ska det förekomma en hel del explicita sexscener i denna bok, som jag tror kan läsas både av vuxna och ungdomar. Böcker om homosexuella killar som riktar sig till unga är Sverige inte direkt bortskämt med. 

Ond cirkel av Deborah Gerner, Alfabeta
En drabbande debut i kortform om en relation där ingenting är säkert. Relationen mellan Anna och Amon är påväg in i ett våldsamt mörker där det är oklart vem som lider mest av övergreppen, utsattheten och ovissheten. Kan bli intressant!

Har jag också redan peppat inför. Vi får se om det bär. 

Humorkollektivet Rikets sal från Malmö innehållande en mängd P3-profiler från Hej domstol!, Tankesmedjan och Pang Prego skriver en bok. Rikets sal är en utav de bloggar jag besöker flera gånger om dagen. Hoppas det håller i bokform också! Klart det gör menar jag. 

Uppföljaren till 2033! Jag gillade 2033 som tusan. Mörk, dystopisk, tvspelsliknande, monster och tunnelbanor. Ryssland är bra på fantasy. Vi får se vad Dimitrij hittar på i uppföljaren. 


Sen finns det såklart andra godbitar som Äta djur av Safran Foer på svenska och Norsteds återutgivning av New York-triologin eller Brombergs nytryck av Sugar i pocket eller varför inte Murakamis IQ84 på svenska långt långt innan den engelska översättningen eller Lukas Moodyssons nya roman eller nytryck av Liv Strömquists 100% fett med nytt omslag och allt. Bonniers klassikerpocket ger även ut Processen igen. 
Våren ser fin ut och oerhört stressig, hur hinna!?

söndag 5 december 2010

Ingen överraskning att jag blev överraskad?

Alla som har läst En dag har hyllat den. ALLA! Jag var ändå fruktansvärt tveksamt inställd. Jag har skummat recensionerna, ryckt på axlarna och avfärdat boken som en söt liten romcom-historia. Jag trodde alltså inte nödvändigtvis att det var chiclit jag satte tänderna i, men kanske en brittisk romantisk komedi.
Jag antar att alla numera vet vad den handlar om. Emma och Dexter träffas den 15 juli 1988. Därefter får man följa deras liv under 20 år, varje kapitel utspelar sig den 15 juli ett nytt år. Upplägget är faktiskt genialiskt! Har verkligen ingen annan skrivit en roman på det här sättet förut?
Det händer mycket i en människas liv under 20 år. Man förändras, mognar, tar en massa dåliga och bra beslut och tiderna förändras med en. Emma och Dexter gör allt det här och mycket mer och slutet är inte alls som man kan vänta sig. Det låter inte speciellt, men det är något visst med boken som gör det glimrande!
Jag tänker inte skriva mer. Om ni av någon anledning tvekar, gör inte det, l ä s! Ge den i julklapp till din flickvän/pojkvän, ge den i present till dina föräldrar, låt dina syskon få vars ett exemplar. Jag måste påpeka att det här inte är en tjejbok! Jag vet ett par killar som har läst den och älskat den minst lika mycket som jag gjorde. Igår sålde jag boken till en mamma "Jag orkar inte vänta tills de kommer i pocket, jag och min dotter har väntat så länge på att den ska komma på svenska, så nu måste jag köpa den!". Jag stördes inte av en dålig översättning så jag antar att den funkar lika bra att läsa både på engelska och på svenska.
Jag måste väl nämna att den kommer som film 2011 (har manusförfattare slutat att skriva originalmanus?) med Anne Hathaway som Emma och Jim Sturgess som Dexter. Filmen kan bara inte bli lika magisk. Så än en gång L Ä S!

torsdag 2 december 2010

Bokåtervinning

På TU Delft Architecthure bibliotheek i Holland har de en disk gjord av återanvända böcker. Den är ju helt fantastisk!



Killen som har gjort disken heter Richard Hutton. Han har även gjort bordet och hyllan, nedan. Hyllan är ju fantastisk fin! Den vill jag ha! Ge mig den i julklapp tack!


onsdag 1 december 2010

Svinalängorna på bio

I måndags var jag och såg Svinalängorna på bio. Bonniers var snälla nog att ge mig två biljetter. Egentligen är det ju ett måste att läsa boken INNAN man ser filmen, men det hade inte jag gjort. Boken har ju fått pris och alla recensenter har älskat den. Jag tyckte att filmen var helt fantastisk faktiskt. Den berörde mig och jag var helt emotionellt köttad efteråt. Jag tyckte att paret Rapace gjorde bra ifrån sig även om det var Lena som ung som var mest imponerande. Jag gillar filmens tagline (vad heter det på svenska?) "Det är aldrig för sent att försonas". Jag kan sannerligen känna igen mig i den delen av historien.
Det måste väl även påpekas att jag inte brukar vara ett fan av svensk film, men att teatersvenskan den här gången inte alls gjorde sig påmind.