måndag 28 februari 2011

Ficktjuven - Sarah Waters

Jag har haft bloggvila. Skönt ibland.
Nu har jag läst allt som Sarah Waters har skivit. Hela hennes utgivning är en fröjd! Tyvärr har både Ficktjuven (The Fingersmith) och Livstråden (Affinity) utgått på svenska, men förhoppningsvis tar NOK sitt förnuft till fånga och trycker upp de igen. Jag ska göra mitt bästa för att övertala dem!

Sue Trinder växer föräldrarlös upp i ett hem i London med tjuvar. I huset försigår pengatvätt, förfalskning av smycken, häleri och allt annat som har med 1800-talstjyveri att göra. En vän till familjen, Richard "Gentleman" Rivers, kommer en dag med ett förslag till Sue. Genom att utge sig för att vara piga till en dam som Gentleman har hittat ute på landet, ska de tillsammans lura av damen, Maud Lilly, alla hennes pengar. Gentleman ska hjälpa Mauds farbror med sin stora samling böcker (och vilken samling sen, herregud vilken snuskfarbror) och till slut ska Maud fatta tycke för Gentleman och de ska rymma och gifta sig. På så sätt kommer Gentleman åt Mauds förmögenhet. Sedan ska de sätta Maud på mentalsjukhus och bli rika! Gentleman erbjuder Sue lite av Mauds pengar för att hjälpa honom övertala Maud att Gentleman är en bra man att gifta sig med.
Sue, som ju har växt upp bland tjuvar, tycker detta låter som en ganska vattentät plan och tackar ja. Sue reser för att installera sig hos Maud och Gentleman uppvaktar Maud. Maud och Sue blir snart ganska goda vänner och Sue börjar få dåligt samvete över vad de ska göra mot henne.
Här hade romanen kunnat utveckla sig på ett ganska uppenbart sätt. Om man har läst Sarah Waters böcker tidigare så vet man att hon inte är främmande för lesbisk kärlek. Därför såg jag ganska tidigt vartåt det barkade. Men Waters överraskar läsaren igen och igen. Boken hinner ta både en och två vändningar innan allas intentioner, relationer och släktskap är utredda. Waters är en mästare på att skriva spännande romaner utan att blanda in mord och poliser. Jag sträckläste till slut boken och blev ordentligt överraskad under resans gång.
Om jag var tvungen att ranka Waters böcker så hade den listan nog sett ut som följer (bäst högst upp):
1. Kyssa sammet
2. Främlingen i huset
3. Ficktjuven
4. Nattvakten
5. Livstråden

Som sagt, boken heter Fingersmith på engelska. KÖP!

tisdag 15 februari 2011

Kommer aldrig mer igen - Hans Koppel

Hans Koppel är avslöjad. Hans Koppel är en barnboksförfattare från Helsingborg. Nu har Herr Koppel skrivit en deckare som liksom Kepler och Wallentin har blivit såld till utlandet, och detta är något som då ska tala FÖR boken och tyda på att den är något utöver det vanliga. Ingen dussindeckare alltså. Kanske till och med nästa Stieg Larsson. Jag tror i alla fall att det är det förlaget vill locka oss läsare med.
Boken handlar om Mike som bor i Hittarp utanför Helsingborg med sin fru Ylva och sin dotter Sanna. En kväll när Mike håller på att göra i ordning middagen så kommer inte Ylva hem. Mike antar att hon har gått ut med sina kollegor och blir inte speciellt orolig. Men morgonen efter har hon fortfarande inte dykt upp. Ylva är borta. Misstankarna faller genast på Mike, men varken poliserna eller grannarna talar högt om sina farhågor. Tiden går och ingen tror att Ylva kommer att dyka upp igen, men samtidigt får vi läsare följa händelseförloppet med Ylva. Jag som läsare får ledtrådar i Ylvas förflutna och klasskamrater till henne börjar dyka upp hemma hos Mike.
Ooooo, riktigt spännande låter det här. Var är Ylva?
Ok, jag ska inte avslöja för mycket här, men som läsare vet man var Ylva är efter ungefär tre sidor, eftersom vi får vara med om ALLTING. Vi får Mikes synvinkel, klasskamraternas synvinkel, förövarnas synvinkel. Det är inte alls särskilt spännande faktiskt. Jag tycker att något gärna hade fått hållas i dunkel så att man som läsare vill få reda på den stora sanningen, den stora upplösningen och därför lystet läser vidare. Men jag vet ju allt redan. Suck och stön och jaha och rycker på axlarna. Ylvas del i historien, den delen som jag är mest intresserad av berörs inte speciellt mycket.
En annan sak som jag irriterade mig på var Herr Koppels envisa upprepande av ortsnamn, backar, gator, stränder, rondeller utanför och inne i Helsingborg. Han tog den och den vägen för den var faktiskt naturskönare än E4an och jasså, bor du söder om Trädgårdsgatan, hur kan man bo där? Blablabla, det tillför ingenting till historien och verkar bara vara utfyllnad och en tyst hyllning till Helsingborg och kringområdena.
Produktionsbolaget som gjorde Millenniumfilmerna har köpt filmrättigheterna till den här historien. Jag kommer inte direkt rusa till videobutiken efter den.
Med tanke på att Wallentins bok fick en del ljumma recensioner och att Kepler utan tvekan är skitspännande, men ganska blodigt och att Koppels bok inte gjorde nåt för mig tror jag att jag håller mig borta från de här "såld till 102 länder"-blurbarna i fortsättningen.

måndag 14 februari 2011

Bonniers hoppar på retrotrenden

Penguin och Vintage har ju länge återutgivit klassiker med nya omslag. Ofta har illustratörer fått chansen att skapa sin tolkning av de klassiska verken.
Nu har Bonniers hoppat på den här trenden och kommer i samband med rean att ge ut två boxar med ungdomsklassiker. Serien heter Repris och i den ingår Flickrumsklassiker och Äventyrsklassiker. Här kan man ha stora invändningar mot bristen på genustänk både från Bonniers och illustratörernas sida. Det är två illustratörer från Beckmans som har formgivit boxarna.
Det man definitivt INTE har några invändningar mot är utseendet på dessa guldklimpar till boxar. Jag hade turen att få Flickrumsklassiker (omslag gjorda av Lina Bodén) skickad hem till mig av Bonniers. I boxen ingår titlarna Agnes-Cecilia en sällsam historia, Unga kvinnor, Alice i Underlandet, Pappa Långben och Den hemliga trädgården.
I Äventyrsklassiker (omslagen gjorda av Robert Vallmark) ingår Robinson Crusoe, Jorden runt på 80 dagar, De tre musketörerna och Skattkammarön. Jag applåderar verkligen Bonniers initiativ, ungdomsklassiker brukar oftast finnas i ganska billiga fula reaupplagor var tredje rea eller nåt sånt där, och under övriga året är det helt omöjligt att få tag på dem. Men jag hoppas att de här boxarna kommer att finnas länge och att man förhoppningsvis kan köpa de styckvis inom en snar framtid. Här kan ni titta mer på boxarna. 
Det har tydligen förekommit diskussioner bland bloggarna om varför Bonniers har valt att döpa den ena boxen till Flickrumsklassiker eftersom böckerna såklart kan och bör läsas även av pojkar/män.
Bonniers har svarat på kritiken här hos Fulbokhyllaoch har beslutat sig för att ändra namnen på boxarna till Uppväxtklassiker gentemot återförsäljarna och rätt och slätt Klassikerserien Repris i andra medier. Det här är ju absolut en förbättring. Nu har ju illustratörerna bidragit till könsdistinktionen genom att formge "flickrumsklassikerna" i rosa och lila toner och "äventyrsklassikerna" i dova mörka toner.


Bonniers ger också ut fyra titlar av Dorothy Sayers klassiska spänningsromaner. Den boxen (omslag gjorda av Malin Koort) är också en skön syn för ögat men tyvärr hittar jag ingen bild på den på Bonniers hemsida. Men här är en utav titlarna i alla fall. Drama kring ung dansör heter den. De andra titlarna i boxen är Oskuld och arsenik, Kamratfesten och Lord Peters smekmånad. Mer info om den här. 

fredag 11 februari 2011

The Blindfold - Siri Hustvedt

The Blindfold utspelar sig under ett par månader i New York. Iris Vegan pluggar litteratur och påminner inte så lite om verklighetens Siri Hustvedt (Iris-Siri).
Iris påverkas mycket av de män hon möter. En pojkvän, en professor, en fotograf och en märklig bekant. Hon driver omkring på New Yorks gator, ibland utfattig, ibland nykär, ibland utklädd till pojken Klaus, ibland drabbad av migrän.
Hon tar skitjobb för att dryga ut den allt magrare kassan, med tiden magrar även hon, hon läggs in på sjukhus för konstanta migränattacker och bor där i samma rum som en galen tant som en natt kryper upp i hennes säng och kysser henne.
Hon blir fotograferad och fotografiet sprids i hennes bekantskapskrets och skrämmer henne. Är det verkligen hon på fotografiet? Plötsligt har alla sett det och folk kommer fram till henne på gatan och frågar och undrar hur fotot kom till.
Hon blir ombedd av sin professor att översätta en novell om pojken Klaus. Plötsligt känner hon sig mer och mer lik Klaus, hon är den irrationella onda pojken och tillbringar nätterna på olika barer klädd i manskläder.
Jag gillar den torftiga vardagen som Iris befinner sig i, jag gillar hennes livliga vänner och underliga bekanta. Jag gillar att romanen berättas i fyra olika delar och att de inte utspelar sig kronologiskt. Det här är helt enkelt bra!

torsdag 10 februari 2011

Bokrean på Bokus

Nu är det snart bokrea. Den 23 februari drar det igång. Som vanligt är jag minst sagt ointresserad och som bokhandelsarbetare är överraskningarna på vad som kommer på rean tillintetgjorda.
Däremot har jag tagit mig tid för att kolla in Bokus bokrea. Nätbokhandlarna har större lager och därför är överraskningarna flera.
Här har jag hittat några titlar jag vill tipsa om. Själv köper jag bara boken om Shakespeare and Company, denna underbara lilla bokhandel i Paris som jag spenderat många timmar i och romanen Klanerna i Palos Verdes som många utav mina vänner har talat gott om.






Kan även tipsa om att Malmö Bokhandel just nu har halva halva priset på hela butiken eftersom de ska flytta. Hamrelius har just nu en ganska bra engelsk bokrea om nån har vägarna förbi Södergatan i Malmö.

onsdag 9 februari 2011

Indiefilm från New York

Nu har jag sett två hysteriskt bra filmer.
Den ena heter The Exploding girl och handlar om en tjej som har epilepsi som spenderar sitt sommarlov i New York tillsammans med en killkompis som av en händelse måste bo hemma hos henne. Tjejen spelas av Zoe Kazan och hon är även med i den andra filmen.
Den heter Happythankyoumoreplease och den handlar om en frilansande författare, Sam,  som hittar en pojke i tunnelbanan. Pojken har ingen familj och får bo tillsammans med Sam i ett par dagar. Samtidigt får man följa Sam och dennes vänners kärleksrelationer och livsproblem. UNDERBART. Vad sägs om citatet: Sam you write a lot of short stories, and you seem to be living them as well. I'm kind of ready for a novella.
Sam spelas av Josh Radnor och det är även han som har skrivit manus och regisserat filmen.
Filmer som utspelar sig i New York på sommaren och skildrar jäkligt vita 25-30-ish indiekids är precis vad jag är sugen på just nu. Det är mycket igenkänning och inga direkt överraskningar men ändå galet väl skildrat. Man skrattar och gråter lite också.

Trailer för The Exploding girl. 
Trailer för Happythankyoumoreplease. 








torsdag 3 februari 2011

Great house - Nicole Krauss

Great house kretsar kring ett enormt gammalt skrivbord. Ett skrivbord som tar över rum, gör älskare svartsjuka och förmår författare att skriva. Ett skrivbord med 19 lådor - varav en är låst.
Till en början verkar Great house snarare vara en novellsamling. Fyra olika berättare presenteras. Nadia som bor i New York, en ganska misslyckad författare som får skrivbordet av den chilenska poeten Daniel Varsky. Hon tampas med skrivkramp, misslyckade förhållanden och ofödda barn.
Arthur i London, en änkling, som i hela sitt liv levt med författaren Lotte Berg. En kvinna som han älskade över allt annat men aldrig riktigt kom under skinnet på. Hon har fått skrivbordet av en gammal älskare och vid det sitter hon uppe på vinden och skriver medans Arthur tassar omkring på nedanvåningen och undrar vem Lotte egentligen är.
Fadern i Jerusalem som mest av allt vill komma överens med sin yngsta son, men allt verkar vara för sent. En sorglig historia om kärlek och misslyckad uppfostran.
Isabel, en student i Oxford som lär känna det märkliga syskonparet Leah och Yoav som bor i ett hus fullt av gamla möbler och deras far mr Weisz som reser runt i hela världen för att återbringa möbler, stulna av nazisterna, till deras ursprungliga ägare.
Sakta, sakta anar man samband mellan historierna, skrivbordet dyker då och då upp, men inga bitar faller på plats och inga lådor öppnas. Men efter de fyra inledande texterna presenteras en del II och de fyra berättarna får komma till tals igen. Nu klarnar det till viss del och man lockas nästintill till att föra anteckningar i marginalen för att hålla reda på skrivbordets betydelse för de olika huvudpersonerna.
Men kanske har skrivbordet inte längre den relevans man i början av romanen trodde. Istället fokuserar man på karaktärernas ensamhet, deras sorg över förlorade ting, kärlekar, relationer och hoppas innerligt på en gnutta rosaskimrande lycka för i alla fall någon utav alla de personerna som presenteras i boken.
Nicole Krauss skriver makalöst bra. I början av boken sitter jag och stryker under långa passager i texten.  Formuleringarna är imponerande och gripande.
Till slut öppnas den låsta nittonde lådan men den rymmer ingen omvälvande upplösning. Istället sitter man kvar efter sista sidan har vänts och funderar på hur förluster påverkar oss och att minnen både kan vara nedtyngande och upplyftande.
Nu verkar boken som rena gråtfesten och det är den verkligen inte. Men den humor som Krauss tidigare romaner Kärlekens historia och Man utan minne har innehållit finns inga spår av i Great house. Den är helt enkelt välskriven, omtumlande, detaljrik och alldeles alldeles underbar.
Det stora huset släpps den 15 mars på Brombergs.

onsdag 2 februari 2011

Döden på en blek häst - Amanda Hellberg

Det här är Amanda Hellbergs andra roman. Hon arbetar som illustratör i Oxford och har nu skrivit två exemplariska skräckromaner.
Maja Grå får reda på att hennes mamma som lämnade henne när hon var liten har blivit mördad i Brighton och Maja beger sig dit. Maja ska börja läsa konst i Oxford och kan lika gärna åka inom Brighton. Polisen har inga spår efter mördaren och efter nån vecka i Brighton börjar Maja i Oxford. Där tar romanen en ny delikat vändning. Campusliv på engelskt anrikt universitet, nya vänner, sena kvällar med vin, mystiska vackra män och knepiga lärare. Så fort Maja börjar på Oxford är jag fast. Hellberg beskriver den engelska universitetsmiljön med lätthet och jag som inte är ett stort fan av England blir genast övertygad om att det är till Oxford jag måste bege mig.
Maja börjar se syner och är övertygad om att hennes mor försöker kontakta henne från de döda. Hennes mammas liljekonvaljdoftande parfym dyker upp i de mest oväntade situationer och en mystisk händelse 20 år tidigare där fyra utav universitetets elever dog påverkar Maja i form utav syner och hallucinationer.
Det är läskigt, spännande och lockande. Det märks att Hellberg har använt sina egna erfarenheter både som boende i Oxford och som illustratör i den här romanen. I början stördes jag av de många adjektiven, men snart tar historien tag i en och man sugs in i en härligt, engelsk, klassisk spökhistoria. Jag låter de positiva adjektiven hagla.

Death on a pale horse av William Turner

tisdag 1 februari 2011

Lottas anteckningsblock!

Tänkte bara tipsa om att Lotta Külhorns fantastiska anteckningsblock är på rea i Moderna Muséets lilla butik. De kostar bara 49 kr och är såklart rasande snygga.
Det var inte så många kvar i Malmö sist när jag var där, men de har en webbutik och sen finns de kanske kvar i Stockholm också.