lördag 15 december 2012

Roliga julklappar och modiga val

Vi fortsätter med julklappstipsen. Det är ju en hel vecka kvar till julafton!

Jag bombade av Aron Flam. Formgivningen på den här boken är anskrämlig men innehållet är desto bättre. Aron Flam har samlat historier från sina ståupp-kollegor om när en kväll inte riktigt har gått som den skullat. Här finns historier av Kringlan Svensson, Peter Wahlbeck, Jonas Gardell, Petra Mede mfl. Tyvärr haltar könsfördelningen lite. Boken är dock galet kul. 
Äntligen tant av Anna Eriksson är den perfekta klappen till hipstertjejerna som har börjat anamma allt det där som deras farmödrar sysslade med. Är det egentligen en tantfälla att mangla? Äter tanten semlor innan självaste Fettisdagen? Hur många tantpoäng får du själv på ett år? Gör tant-testet! Teckningarna humoristiska och superfina. (Den verkar vara tillfälligt slut på förlaget, men ge er ut i en fysisk bokhandel och plocka upp ett ex). 
All I want for christmas is planekonomi av Sara Granér är lätt årets bästa seriealbum. Vänsterpolitik och feminism i kombination med Saras färgstarka bilder. Bli lite mer medveten om världens tillstånd i jul.
Den krympande hustrun av Andrew Kaufman. Kaufman är expert på att skriva söta korta historier som får mungiporna att leta sig uppåt. För en ovan läsare är tunnheten på boken lockande. Stina Wirsén har bidragit med illustrationer.


Blod, Eld, Död av Ika Johannesson och Jon Jefferson Klingberg har precis kommit i pocket. Den svenska metalscenen och allt där omkring. Välskriven samtidshistoria av kulturgeniet Ika Johannesson och den gamla Whale-gitarristen Jon Jefferson Klingberg. 
Sverige forever in my heart av Niklas Orrenius. Orrenius blev precis tilldelad Guldpennan och den är han verkligen värd. Främlingsfientlighet, Sverigedemokraterna, utanförskap, solidaritet, Orrenius duckar inte för de stora frågorna i Sverige idag. En reportagesamling att läsa sig något av. 
Erotiska noveller av Birgitta Stenberg. Är du tveksam till Fifty shades-hysterin men ändå nyfiken på erotisk litteratur rekommenderar jag Birgitta Stenbergs novellsamling. Språket är mil bättre än E.L James Harlequin-dravel. Pirr i de nedre trakterna garanteras. 
Den levande av Anna Starobinets. Coltso fortsätter att ge ut glimrande rysk fantasy och sci-fi. I den här sprillans nya boken handlar det om en ondskefull framtidsvärld där alla människor lever som en organism och alla är uppkopplade till det sociala nätverket Socio (Facebook?). Om man dör är man bara död i fem sekunder, sedan startas livet om igen. Detta ska tydligen vara mer skräck än sci-fi. Spännande så det förslår. 

tisdag 11 december 2012

Klassiker och designnörderi att lägga under granen

Folk i min närhet har övertalat mig till att göra julklappstipsinlägg. Först tänkte jag bara tipsa om barnböcker men min blogg har gapat så tårdrypande tom på sistone att jag insåg att den behövde fyllas med snören, papper, tejp, rosetter och framförallt böcker. Så här följer en hel del bra böcker att ge bort till nära och kära. De är indelade i kategorier som jag hittade på en modeblogg, så det kanske inte är de mest självklara bokiga ämnena, men vafan, snott är snott och kommer aldrig igen tänkte jag och klippte ut ämnesbilderna. Tada! Idag blir det böcker till de konstnärliga/designintresserade och till de som gillar klassiker. Fler tips följer kommande veckan.

Svenska affischer innehåller det som den heter från slutet av 1800-talet till 1960-talet. Kungliga biblioteket i Sthlm har rotat i sitt affischarkiv och sammanställt den här fullkomliga designpärla. I både filmens och reklamens värld häpnar man över hur snygga planscher som gjordes förr. 

Teckna och måla pinuppor är också precis det den heter. En teckningsbok med instruktioner och steg för steg-tips om hur du blir en baddare på just pinuppor. 

Klipp sönder den här boken är en bok med papperspyssel. Inuti boken finns mönster och mönstrade papper för att klippas ut, direkt från boken. Den innehåller 50 mallar för att göra kort, etiketter och prydnander etc. 

1Q84 av Haruki Murakami, finns både på engelska (i en hel bok) eller på svenska (tre pocket). En blivande klassiker månne? Ja det är mycket bröst i Murakamis böcker, men jag kan ändå inte sluta älska hans minimalistiska japanska vardag som möter den storslagna magiska realismen med gröna månar och små figurer som spinner puppor som föder barn. 
The Great Gatsby av F Scott Fitzgerald kommer som film nästa år och den har nyligen återutgivits på svenska. Den engelska utgåvan är dock vackrare. En riktig klassiker som står sig år efter år. 
On Booze av samme Fitzgerald har jag inte läst men alltid varit ruskigt intresserad av, mången gång har jag fingrat på detta spritverk. Paret Fitzgerald var kända för sitt vilda festande både i Paris, på rivieran och porträtterar "The Jazz age" ur bakfyllans synvinkel. 
Gösta Ekman, Fabrorn som inte vill va' stor av Klas Gustafson. Gösta Ekman, en klassiker personifierad. Humorn, allvaret, dramatiken, snubblandet och kärleken. Alla gillar Gösta. Ge den till din smarta kulturkompis eller till din torra fabror. 


måndag 10 december 2012

Bilderböcker att ge bort till jul

Jag kan inte få nog av att strosa bort till hyllan för 3-6-åringarna. I år har den hyllan svämmat över av glimrande roliga bilderböcker. Några har jag ju tidigare tipsat om i det här inlägget. Nu kommer det ett gäng till! Konstigt nog handlar tre av fyra böcker om björnar. HA! Det insåg jag inte förrän nu.

Björnens sång av Benjamin Chaud. Den här boken är lite större än vanliga bilderböcker och det är faktiskt tur det eftersom bilderna är så vansinnigt detaljerade och fina. Lilla Björn och Pappa Björn är på väg att gå i ide när Lilla björn ser ett bi flyga förbi, han antar att biet kommer att leda honom till honung så han skuttar efter. Pappa Björn följer efter och de kommer ända in till staden. Pappa Björn tappar nästan bort Lilla Björn men ser honom till slut försvinna in på L'Opera Garnier (det är i Paris de är). Inne på operan blir han överväldigad av allt som händer, det är folk överallt och det sjungs och dansas. Till slut står han själv på scenen och stämmer upp i ett vrål. På taket till operan hittar björnarna till slut fram till bikuporna och bestämmer sig för att ha sitt ide där istället.





Barn passar inte som husdjur av Peter Brown. Björnflickan Lollo är ute i skogen och leker och hittar ett litet barn som hon tar hem för att försöka övertala sina föräldrar att få behålla barnet som sitt husdjur. (Vilket barn har inte någon gång hittat en fågel eller kanske nåt annat djur och försökt behålla det?) Lollo får efter en lång övertalningskampanj behålla barnet om hon helt tar ansvar för det själv. Barnet får heta Pip. De leker med varandra dagarna i ända men till slut börjar Pip göra som han vill och är mer än något besvärlig.
Teckningarna är ganska retroaktiga och boken är på det hela taget väldigt rolig.





Jag vill ha min hatt av Jon Klassen. Den här bilderboken blev utnämnd av New York Times till bästa bilderbok 2011. Den handlar om en ganska butter och lågmäld björn som tappar sin hatt i skogen. Han får gå runt och fråga alla skogens invånare om de har sett hans hatt. Alla djuren skakar på huvuden och ser förbryllade ut, nej de har INTE sett någon röd hatt. Eller har de det? När barnen som har läst boken upptäcker att kaninen svarar nej när han faktiskt har hatten på sig (björnen märker nämligen inte det) blir de alldeles till sig och vill hjälpa björnen att komma på det. Det gör han också några sidor senare. Boken får en verkligen att dra på smilbanden, en buttrare björn som älskar sin hatt så gränslöst får man leta efter.

Här nedan är en boktrailer för boken, på engelska dock.

Bus och Frö på varsin ö av Maria Nilsson Thore. Jag avslutar med en svensk författare. Maria Nilsson Thore blev dubbelt Augustprisnominerad förra året för sin bilderbok Petras prick (den rekommenderas också varmt) och för illustrationerna i boken Konstiga djur (som är skriven av Lotta Olsson) och nu har hon kommit ut med en ny bilderbok. Bus och Frö bor på varsin ö, det enda de vill är att träffas, det kan bli så ensamt på ön. Men havet är stort och farligt och Bus och Frö är lite lata. De vill dela tillvaron med varandra och de har galna planer för att lyckas, men hur de gör det är ändå oväntat.





söndag 9 december 2012

Julklappstips till de minsta

Det kanske är dags för den här bloggen att gå christmasstyle. Jag inleder tipsandet med lite fina klappar till de där söta barnen. Det har kommit ut en mängd smarta, vackra och söta barnböcker i år. I det här inlägget blir det pekbokstema, de här böckerna passar alltså i runda slängar till barn i 0-3-års åldern.

Hanna Albrektsson är en dj och illustratör som som jag har sett nån gång i min gamla hemstad Helsingborg. Nu har hon sadlat om till barnboksmakare. Hon har illustrerat olika känslor med söta små fåglar. Här kan ni titta på fler bilder Hanna har ritat.











Ulf Stark har tillsammans med illustratören Linda Bondestam skapat en annorlunda skapelseberättelse. Man får följa ett barn som växer upp och upptäcker allt som vår värld har att erbjuda, stort (dinosaurier) som smått (blåbär) tas upp. Bondestams färgglada collagestil passar så himla bra ihop med Ulf Starks smarta rimmande. Både öra och öga blir glada. Smarta blinkningar till den vuxna läsaren gör att man inte tröttnar som föräldrar under läsningen.












Catarina Kruusvals pekböcker som också är sångböcker är underbara tycker jag. Höstens två nya titlar är Vi äro musikanter och Räven raskar över isen. Böckernas text är sångtexten som sedan illustreras galet fin och detaljerat av Kruusval. Det finns mycket att titta på och upptäcka under stenar och bakom granar. Antingen kan man berätta sången som en saga eller så kan man sjunga med och bläddra snabbare. Det finns elva andra klassiska barnvisor som Kruusval har illustrerat som är minst lika fina ifall de här två visorna känns tråkiga.