måndag 9 november 2015

Böcker i dåtidens Stockholm

På Albert Bonnier förlags instragram lades det upp en bild på 60-talsredaktören Sven Granath läsandes en bok och rökandes en cigarett, inomhus. Mig veterligen har inga ögonbryn höjts gentemot inomhusläsning under årens lopp, däremot inomhusrökning är något vi himlat med ögonen åt. Hur kunde de? Och på jobbet? Nej vet du vad! Allt luktade ju rök! Att man stod ut! Ge mig en grönkålsjuice och tänd ett doftljus genast, jag måste djupandas!

Det som fångade mig med bilden var inte Sven Granaths avslappnade inställning till nikotin under arbetstid utan självklart boken han höll i handen. Man såg titeln eller en del av titeln men man såg inte vem som hade skrivit boken. Jag googlade lite halvhjärtat men hittade inget som stämde. Bilden är från 1960 och om Sven Granath inte är en alldeles oäven redaktör läser han något förhållandevis nysläppt, så boken borde vara utgiven 1959-1960 nån gång. Jag gav snart upp och delegerade (man måste delegera, det säger alla) vidare uppgiften till en bloggkollega, nämligen Marcus Stenberg som bloggar på bokhora. Han har tidigare visat sig kunna klara av de till synes mest omöjliga bokdetektivfallen såsom "Fallet med den för Saga helt ointressanta boken som hittas på en mordplats i Bron" och "Fallet med böckerna på Lena Dunhams författarproträtt på baksidan av boken Not that kind of girl" så om någon skulle klara av detta så var det herr Stenberg. Om ni vill veta hur det gick och om han knäckte gåtan så gå in på bokhora och läs hans inlägg.

Bilden nedan till vänster är den som postades på instagram. Bilden till höger fanns från samma tillfälle att hitta på vilda webben. Bägge bilderna misslyckas dock med att visa vad Sven Granath läser.

Bilden var lånad från sidan Stockholmskällan där det finns över 30000 bilder samlade från Stockholm från förr och nu, främst förr. Jag blev lite sugen på att ta reda på om denna sida hade fler bokmysterier att bjuda på. Jag hittade en tjusig bild från 1953 där den unga balettdansösen Mariane Orlando ligger dansigt spontant på en säng och läser Baron Encore, en bok utgiven 1952 som handlar om dåtidens balettscen världen över. Lever dansen och LÄSER om dansen! Här behövdes mästerdetektiven Stenberg ej kallas in. Jag såg direkt vilken bok det var.

Mer bjöd sidan på en ung och skön sovandes herre utanför Bonniers bokhandel 1962. 

Och en bild på vad som måste vara dåtidens version av Pocketshop på Centralen i Stockholm tagen någon gång under det glada 50-talet. 

Sist men inte minst, med tanke på vad den här bloggen faktiskt heter, måste jag visa er den här bilden från 1952. Ett helt rimligt rum med för mig drömmiga möbler. Ge mig detta nu, tack! Tack för lånet av bilderna Stockholmskällan!