måndag 7 maj 2012

Moonwalk med Einstein - Joshua Foer

Journalisten Joshua Foer fick i uppdrag att bevaka USA-mästerskapet i minne för en tidning. Han blev så pass intresserad av minnesträning och tillika imponerad av deltagarna i tävlingen att han till slut, ett år senare, själv ställde upp i mästerskapet. Utifrån detta skrev han boken Moonwalk med Einstein.
Vi får följa Joshua Foer på hans väg till potentiell minnesmästare. Ed Cooke, en ung brittisk man som har memorerat hela Det förlorade paradiset och anser att om man någon gång skulle hamna 10 år i total ensamhet ska man kunna underhålla sig själv med hjälp av sitt minne, blir Foers lärare. Han lär ut olika minnestekniker baserad på de gamla grekernas och romarnas metoder.
Vi har gått från en värld där historier och sagor berättades och lärdes ut från person till person och en skola som värdesatte utantilläxor, årtal, presidentföljder och dikter som citerades ord för ord till en värld där vi inte ens kommer ihåg vår bästa väns telefonnr eller vem som fick Nobelpriset i litteratur förra året. Detta beror såklart på att vår tillvaro är fylld av en mängd externa minnen, vi behöver helt enkelt inte komma ihåg det här längre, vi har all tänkbar kunskap en knapptryckning bort.
Foer undersöker om skolor där de tillämpar minnestekniker får högre studieresultat, han träffar minnesforskare, patienter med olika former av amnesi, han träffar en framstående Microsoftanställd som dokumenterar hela sitt liv med hjälp av en liten kamera han har runt halsen, han kan gå tillbaka till vilken händelse som helst i sitt liv och få reda på var han var, vem han träffade och vad för kläder han hade på sig. Är det här ett framtida sätt att minnas? Eller är antikens metoder något alla bör prova?
Boken är väldigt underhållande och det är smart att blanda torra historiska referenser med nutida experter och Foers intensiva minnesträning. Det blir verkligen intressant, jag gillar nog mest när han träffar eller läser om patienter som har betytt mycket för minnesforskningen, såsom Rainman eller Kim Peek som han egentligen heter.
Foer kommer till slut fram till att de minnestekniker han lär sig inför USA-mästerskapet är svårt att applicera på verkligheten, han har fortfarande svårt att veta var han lade bilnycklarna eller om han stängde av spisen innan han gick hemifrån. I en skolsiutation hade dock metoderna fungerat bättre. Hur det går i mästerskapet tänker jag inte avslöja!

Inga kommentarer: