tisdag 27 januari 2015

I framtiden ordnar fritidsgårdarna tjejkvällar med tema podcasts!

Mitt förra inlägg handlade om poddar. En medieform jag konsumerar i orimliga mängder. Jag skrev om podden 60 minuter och jag efterlyste intervjupoddar där kvinnor ställer frågorna. Jag fick en del respons. Eric Schüldt mailade och tackade för visat intresse. Han tipsade även om en helt nystartad pod, Spotlight, där Kerstin Berggren intervjuar kulturpersonligheter. Även Expressens kulturchef mailade mig: 

Hej,Vad roligt att du gillar #60minuter! Läste din gedigna genomgång på bloggen.Tänkte också på vad du sa om en kvinnlig poddare som gör djupintervjuer med kända (kultur)personligheter. Är inte "Fahl i samtal" just det?
Allt gott,Karin Olsson

Man skulle kunna sammanfatta båda deras mail på följande vis:

Hej!
Din analys ang överflödet av män i media låter orimlig. Bevis: En symbolisk kvinna har gjort podd.
Mvh
Mediaperson utan socialt/politiskt engagemang

Jag är helt övertygad om att både Eric och Karin tyckte att det var fantastiskt att jag gjorde en hel del gratis reklam för podden 60 minuter och att de helt enkelt ville tipsa mig om två rekordeliga poddar med kvinnor bakom rodret. Men deras brist på analys och förståelse för avseendet med mina sista ord i inlägget förvånar mig. Jag är uppriktigt intresserad av varför det inte görs fler poddar av kvinnor, intervjupoddar eller ej. Jag vill inte bli klappad på huvudet av Eric eller Karin eller vem som helst för den delen utan jag vill ha en diskussion eller i alla fall ett erkännande av problemet. 
Ok, varning för generaliseringar. 
Poddar innebär en del teknik. Det är sladdar, mikrofoner, klipp-program, ljudrattar och servrar. Teknik verkar vara något som alla män bemästrar och något som kvinnor ibland tvekar inför. Kan detta vara ett av skälen till att färre kvinnor startar egna poddar? Om man är så lyckligt lottad att man har Expressen, Aftonbladet eller DN (etc) i ryggen kan man säkert få adekvat hjälp med detta om så behövas men att de tre mediagiganterna ska stå för fiolerna i podrevolutionen kan vi inte förlita oss på. 
Enligt undersökningar lyssnar fler män än kvinnor på poddar. Beror även detta på "hoppa på all ny teknik som finns"-begäret som en del män besitter eller är det helt enkelt så att män lyssnar på män och kvinnor lyssnar kvinnor? Man brukar ju säga inom litteraturen att män läser manliga författare och kvinnor läser både manliga och kvinnliga författare.
Jag lyssnar som bekant på både manliga och kvinnliga poddare med total övervikt på de manliga. Kanske tillhör jag skaran som anser att mäns berättelser är allmängiltiga och kvinnors är subjektiva? Jag är inte så intresserad av specifikt "kvinnliga ämnen" och därför drar jag mig för att lyssna på Hanna & Amanda, Mireya & Judith eller Blankens & Swedberg (exempel på kvinnliga pod-duos som jag inte har lyssnat på). Däremot lapar jag i mig allt Alex & Sigge, Filip & Fredrik och Lokko & Luuk orerar om. Jag är i alla fall medveten om snedfördelningen i min podcast-app. 

Podcasten är ett avskalat medium. Du tar plats som podcastmakare. Kanske tar man orimligt mycket plats som kvinna?
En som faktiskt har gjort detta är Moa Gammel. Hon har gjort en intervjupodcast som heter Genier och som jag totalt har missat. Jag gjorde bot och bättring och lyssnade på ett par avsnitt och kan nu varmt rekommendera Genier. Gammels tema är kreativa processer, framgångar och motgångar etc. Hon intervjuar enbart kvinnor, exempelvis Birgitta Stenberg, Anna Odell och Gudrun Schyman. Gammels intervjuteknik är fin och jag hade gärna sett henne utveckla sitt koncept till att både prata med kvinnor och män. 

Jag föreställer mig att landets fritidsgårdar i framtiden kommer att hålla tjejkvällar med tema podcasts. För att visa att ALLA FAKTISKT KAN! Men fram tills kommunernas fritidsgårdar tar sitt ansvar och kvinnorna ute i slott och koja tar sig mod kan ju Sveriges stora tidningar föregå med gott exempel och bjuda in en briljant kvinna att hålla i just deras flaggskepp till intervjupod. 

Kvinnor jag gärna hade sett hålla i en intervjupod om jag fick drömma: Sara Stridsberg, Karin af Klintberg, Bodil Malmsten, Mona Masri eller Amanda Svensson. 

Kvinnliga podcastare jag faktiskt lyssnar på: Karin & Sara, Liv & Caroline

(Tack till Gustav, Lina, Klara & Kristoffer för podcastdiskussioner.)

Inga kommentarer: