tisdag 14 april 2015

Now trending: text på instagram

Text verkar vara det nya svarta i bildappen instagram. Inom loppet av bara några månader har en hel del diktare, novellskrivare och textkonstnärer upptäckt att text lämpar sig synnerligen väl i bildflödet. Det kanske till och med känns uppfriskande att inte bara scrolla neråt neråt utan faktiskt ibland stanna upp och läsa en snutt. Om man nu tar sig den tiden. I början gjorde jag just det, läste allt av de där användarna som jag följde lade upp, reflekterade en stund och tryckte på gilla-hjärtat. När nyhetens behag har lagt sig har jag börjat scrolla frenetiskt igen och ser knappt texten längre. Men jag har två favoriter, det är @bagatellerna och @bokpoesi 
Jörgen Löwenfeldt som döljer sig bakom @bagatellerna skriver brottstycken, korta tankar eller mikronoveller. Han verkar vara journalist till vardags. Hans texter tycker jag ibland påminner om Jerker Virdborgs noveller.
Min andra favorit är Anna Kristiansson. Hennes grej är att hon gör små dikter genom att stryka över text på boksidor. Orden som blir kvar formar små fina dikter och tankar. Hon har även ställt ut delar av sina verk på Stockholms handelskammare. Hennes metod påminner om Jonathan Safran Foers textexperiment härom året där han tog en existerande roman, klippte ut ord som inte skulle vara med och släppte boken som en ny bok, med faktiska hål och allt. Helt omöjligt att läsa men snyggt gjort. 

Om ni gillar konceptet finns här ett gäng andra konton man kan följa: @breviexil, @gardspoesi, @ordvalen Det finns säkert många fler, bara ge er ut och klicka runt.
 


2 kommentarer:

abstraktelser sa...

Jag är en av de här instapoeterna. Det var just Jörgens bagatellerna-konto som fick mig att börja skriva (och läsa) dikter igen. De här korta fragmentariska uppehållen är guld värt i flödet. Jag håller med, text är det nya svarta. Följ mina dikter (eller låt bli) @abstraktelser

MissMagic sa...

Åh gillar också bokpoesis instagram. Ska kolla upp de andra du nämner. Tack för tips! :)