Efter att ha lyssnat på Alex och Sigges podcast blev jag ju helt klart
nyfiken på att läsa Sigges böcker, hans intellektuella orerande och
framlagda teser borde ju rimligen tyda på ett visst mått av talang även
för det skrivna ordet. Jag blev inte besviken efter att ha läst Det är
1988 och har precis börjat snöa.
Det här är en extremt välformulerad uppväxtsskildring som helt enkelt (nja den var säkert inte enkel att skriva) handlar om Sigge Eklunds barndom och hans relation till sin pappa, ekonomen och mannen bakom Olof Palme, Klas Eklund. I biografier brukar jag alltid plågas i början av boken när hen beskriver sin barndom, man vill liksom bara hoppa fram till det göttigaste direkt, det är ju oftast senare i livet som storslagna och intressanta saker händer. Eklunds bok är väl kanske ingen bokstavstrogen biografi, ett visst mått av fiktionaliserande finns det säkert men jag upplever aldrig att barndomsbeskrivningen blir en transportsträcka eller att den blir tråkig och ointressant.
Boken verkar delvis bygga på en mängd kasettband som Eklund har hittat med inspelningar av honom själv som barn. Jag är imponerad över hur väl han kommer ihåg sin barndom, men kasettbanden och fiktionen kanske hjälper honom en del på traven. Han verkar verkligen ha gjort upp med sin barndom, han är skicklig på att objektivt se vilka händelser och personer som har varit viktiga och essentiella för varför han nu är den han är.
Boken finns inte längre i handeln annat än som e-bok. Men på ditt närmsta bibliotek hittar du säkert den. Om ni vill uppmana Bonniers att återutge Sigge Eklunds böcker finns här en namninsamling.
4 kommentarer:
Ja, jag har också varit väldigt nyfiken på denna. Får nog låna den på bibblan!
Jag kan varmt rekommendera Sigges "Varulvsvalsen" om du inte läst den. En oerhört gripande berättelse om medberoende.
Jag läste ett par sidor i Varulvsvalsen, sen fick den åka tillbaka till bibblan. Har nu snart läst ut Sista myten, den däremot är min kopp te. Intressant som fan och bra.
Skicka en kommentar