tisdag 16 april 2013

Murakamis nya bok! +filmnyhet

Nu blev det ett sånt där långt uppehåll igen. Jag skyller på nytt jobb (fortfarande bokhandel alltså), Barcelonaresa, födelsedagar och seg bok som jag äntligen har läst ut. 

Att Haruki Murakami har släppt en ny bok kan inte ha undgått en enda boknörd. Den släpptes med pompa och ståt i Tokyo vid midnatt den 12 april. Köerna vindlade och kassalådorna smällde. Bokens titel på engelska är "Colourless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage." Ingen enkel titel men det brukar ju aldrig vara fallet med Murakamis titlar heller. Redan morgonen efter kunde man i japanska tidningar läsa snabbrecensioner av romanen. Enligt dessa handlar boken om en man (alltid en man) som försöker komma över sin ensamhet. I skolan hade huvudpersonen Tukuru Tazai fyra vänner som hade namn som representerade färger men  Tskukurus namn gjorde det inte och då blev han utstött av sina vänner. Nu vid 36 års ålder ser han tillbaka på sitt tomma, färglösa liv. 
Det här låter kanskte inte megaupplyftande precis men alla snabbrecensioner har varit positiva. När boken släpps på engelska är det ingen som vet. Om ni vill veta mer om vad boken handlar om läs här. 
Den nya boken av Murakami. 

Sen vill jag bara snabbt nämna att en utav mina favoritdeckare Barn 44 håller på att bli film med Noomi Rapace, Tom Hardy, Gary Oldman och Joel Kinnaman i huvudrollerna. Regissören är svensk och heter Daniel Espinosa. Barn 44 är skriven av Tom Rob Smith och den och de två uppföljarna Det hemliga manifestet och Agent 6 är riktiga pärlor. De utspelar sig under 50- och 60-talet i Sovjet och Afghanistan och de är spännande + att man lär sig en hel massa om den tidens politik. Good stuff! Filmen kommer inte förrän nästa år men man kan ju alltid peppa redan nu!  (Tom Rob Smith verkar också släppa en ny bok nästa år)
Inga kommentarer: