söndag 1 september 2013

Stål - Silvia Alvallone

1. Jävligt omtalad debutroman om den heta italienska stålstaden som ligger på fastlandet, utanför dess kust guppar ön Elba dit turisterna och de rika italienarna åker för att förlusta sig. Staden är fylld av arbetslöshet, smält stål, strippor, män som knarkar för att döva sig, män som slår sina fruar, ungdomar som åker moppar, enögda skabbiga katter, flickor som håller på att bli kvinnor och en längtan bort bort till ett bättre liv.
2. Francesca och Anna är bästa vänner här. De är fjorton år och håller på att växa upp till vackra unga kvinnor. Men än så länge låser de in sig på badrummet, sminkar sig och mimar i spegeln till Rythm is a dancer. De håller handen på väg till stranden, de har en hemlig lekplats som bara de vet om, de gör allt allt allt tillsammans. En dag ska de också få komma till ön Elba eller till Rom, eller Milano.
3. Flickornas familjer är väldigt olika. Vi får följa Alessio, Annas bror, som arbetar på stålverket och trånar efter sin ungdomskärlek Elena. Vi får följa Sandra, Annas mor, som är fackligt ansluten och delar ut flygblad och har ett arbete. Vi får följa Rosa, Francescas mamma, som är hemmafru och blir misshandlad av sin slashas till man. Vi får följa Mattia, Christiano och de andra pojkarna som trånar efter Anna och Francesca.
4. Kommer de vara vänner för alltid? Kommer de att lämna staden?

Är det här bra? Ja det är jättebra. Det är hett, dammigt, hemskt, rörande, sexigt och extremt fint skrivet.

6 kommentarer:

CArro sa...

JAg har läst mycket positivt om den här boken men inte läst den själv än, borde ta tag i den snart :)

Lena sa...

Stål kommer jag att läsa under denna månad i Världsutmaningen hos Lyrans Noblesser. Skall bli spännande.

Catrin sa...

Jag blev fulkomligen KNOCKAD av Stål. Tyckte att det var en fantastisk bok - kan inte fatta att det är Silvia Avallones debut!

Jessica Bengtsson sa...

Hej, bloggar du inte längre på den här adressen?

Stringhyllan sa...

Hej Jessica! Just nu bloggar jag ingenstans pga olika yttre omständigheter men kanske att inspirationen och energin kan återkomma snart, vi får hålla tummarna!

Jessica Bengtsson sa...

OK, vad synd! jag har nyss hittat din blogg och tycker att den är så bra! Får läsa igenom inläggen bakåt istället:).
Tack för svaret! /Jessica