tisdag 17 januari 2012

The 50 coolest books ever (and ever ever)

Ok, är ni redo? Är ni redo för att få er coolness mätt? Eller ni kanske inte vågar få svaret såhär svart på vitt? Shortlist.com har listat de 50 coolaste böckerna genom tiderna. Jag hamnade på den ruskigt låga siffran 19 lästa av 50. Å andra sidan har jag läst andra titlar av de aktuella författarna så helt genomfånig är jag inte.
Det som är märlkligt är att det finns två Chuch Pahlaniuk-böcker med men inte en enda Paul Auster. Så jäkla cool är inte Chuck att han förtjänar två placeringar. Hur är det med könsfördelningen då? (De vita männen, är de verkligen coolast?) Den är inte så kewl. Av 50 böcker är 4 skrivna av kvinnor, varav två är Ayn Rand, en kvinna som är pretty uncool i mina ögon. Djuna Barnes, Emma Goldman, Scarlett Thomas eller åtminstone Liv Strömquist hade platsat tycker jag. Vad tycker ni?

Listan. 

Mina lästa böcker på listan:

6 kommentarer:

Johannes sa...

Och av femtio böcker är tre(!) skrivna av icke-engelskspråkiga författare... Nja, tror inte jag köper den listan.

Stringhyllan sa...

Precis det är en väldigt dålig spridning på alla sätt och vis. Påminner om böcker som hade förekommit på sidan http://stuffwhitepeoplelike.com/

Sofia i Bokmilaskogen sa...

Undrar vad det är för individer som har gjort listan. Låt mig gissa: vita, engelsktalande män från västvärlden, perhaps? :)Detta är ju verkligen ett praktexempel på normer för alla teoretiker inom genus och postkolonialism.

Snarkus sa...

18 tror jag att jag fick ihop, men är inte säker på att jag läst båda Pahlaniuk. Så du är uppenbarligen mer vit man från väst än vad jag är.

Jessica (ord och inga visor) sa...

Hm, jag är också lite skeptisk till listan även om jag njöt av att sitta och glo på alla bilder du hade lagt in i inlägget, har kollat in här flera ggr på det men inte kommit mig för att kommentera förrän nu. Haha!

Lisa H sa...

Ameh! 4 böcker av 50 är skrivna av kvinnor!? Very uncool lista det där tycker jag.