måndag 12 mars 2012

By nightfall - Michael Cunningham

New York+konst+ångest+undertrycka känslor= By nighfall

Väldigt mycket New York alltså. Gator och parker och korsningar nämns, Starbuckskaffe dricks och nattliga promenader promeneras.

Peter är gallerist, en lagom framgångsrik sådan. Han bor tillsammans med sin lagom framgångrika konstkritiker till fru, Rebecca, i en halvlyxig lägenhet på Lower east side. Han är relativt lycklig.
Rebeccas bror kommer på besök. Han är en stökig själ som försöker finna sig själv genom att knarka, åka till Japan och nu har han till slut insett att det är konst han vill jobba med. De inhyser honom motvilligt i lägenheten. Hans besök ställer saker och ting på sin spets och Peter och Rebeccas relation är kanske inte lika stabil som Peter tror.
Peter träffar en hel del konstnärer i sitt jobb och dessa möten beskrivs väl och bidrar verkligen till romanens ypperlighet! Jag älskar New York-romaner och detta är sannerligen en utav de bättre jag läst på senare tid. 

Jag skulle vilja bunta ihop den här romanen med två andra konstromaner. Svantjuvarna av Elizabeth Kostova (finns på rea just nu för en billig peng) och Vad jag älskade av Siri Hustvedt. Konsten har en väldigt framskjuten betydelse i de här romanerna och vävs på ett briljant vis ihop med karaktärernas känslor och handlande till underbara små historier.

2 kommentarer:

mind the book sa...

ÅHH! älskar dina boktips - och alla ingredienser i den här boken

Bokomaten sa...

You had me at New York+konst.:)