tisdag 27 mars 2012

The Paris wife - Paula McLain

Hadley Richardson och Ernest Hemingway
The Paris wife handlar om Hadley Richardson, Ernest Hemingways första fru. Efter bröllopet flyttar de till Paris och blir där en del av en blomstrande kulturell scen tillsammans med Gertrude Stein, Ezra Pound, Scott Fitzgerald och många andra förbidansande och pastisdrickande karaktärer. Äktenskapet frestar på, Ernest dricker mycket och behöver vara ensam när han skriver. De reser till Pamplona för att titta på tjurfäktning och detta blir en del av Ernest Hemingways stora passioner, han skriver senare en bok om detta, The Sun Also Rises. De åker på skidfärder till Österrike och ut på landet för att se cykeltävlingar.
Nästan alla karaktärer som skymtar förbi i boken är verkliga personer. Därför blir man vansinnigt förvirrad, vad har verkligen hänt och vad har Paula McLain hittat på? Efter lite efterforskningar sedan boken tog slut inser jag nog att det mesta har hänt, resorna, kvinnorna, Zelda & Scott Fitzgerald, festerna i villorna och böckerna han skrev (såklart) och att Paula nog mest har bidragit med att skildra Hadleys känslor. Hennes vansinniga kärlek till Ernest och tankarna hon hade när han uppenbarligen var otrogen mot henne.
Det är en fin Parisskildring men har ni inte läst The moveable feast av Hemingway så börja med den. Där får ni Paristiden ur Ernests egna ögon. Det är synd att Hadley aldrig skrev något själv om äktenskapet med Ernest men Paulas bok är väl the next best thing.

Inga kommentarer: