tisdag 17 maj 2011

Någon i din säng - Andreas Roman

Jag märker nu att Någon i din säng är slutsåld i pocket. Knepigt. Vill man läsa får man låna på bibblan eller köpa en inbunden bok.
Andreas Roman skriver ganska spännande småläskiga böcker. I boken Mörkrädd är David sjukligt mörkrädd. I Någon i din säng återkommer faktiskt David som barndomsvän till huvudkaraktären Sofia.
Sofia har allt, hon är framgångsrik författare och tjänar bra med pengar och har en fantastisk lägenhet. Men hon känner sig lite ensam ibland. Stundtals pratar hon med sig själv, eller kanske med sin låtsaskompis. Hon blandar ihop det där. När hon var barn hade hon inte så många vänner utan umgicks mest med låtsaskompisen. Till slut träffade hon David en solig sommardag. Men låtsaskompisen slutade inte dyka upp. Sofia försökte säga till honom att han inte behövdes mer. Långt om länge försvann han.
Nu funderar Sofia på om hon har blivit disträ, eller kanske galen. När hon kommer hem på kvällarna står stereon på, eller så ligger det papper slängt över lägenheten. Gllömde hon kanske låsa en kväll? Hon blir mer och mer osäker på om hon är ensam hemma eller inte.
Mycket spännande emellanåt, bokens omslag gör att man knappt kan titta på det när man lägger boken ifrån sig om kvällarna. Men David är en mycket intressantare karaktär än Sofia, till och med i den här boken där han inte gör ett så stort inhopp. Jag kan inte relatera till Sofias ensamma, sterila liv och hem.
Men boken är väl helt okej.

2 kommentarer:

Illusionernas blogg sa...

"Helt okej" är även min lite tråkiga sammanfattning av Andreas Romans författarskap. Jag vill så gärna att han ska nå fram, men tycker sällan att han gör det. Men är ändå sugen på Någon i din säng (mest pga namnet).

...med näsan i en bok... sa...

Ok, har funderat på att läsa Någon i din säng, men ska nog inte göra det. Läste Mörkrädd och nja...hade kunnat vara så läskigt men det blev liksom aldrig det tyckte jag