torsdag 2 juni 2011

Little Bee/The Other hand - Chris Cleave

Jag såg ett tiotal människor läsa Little Bee på tunnelbanan i New York. Den låg även framme i bokhandlarna och stod högt på topplistorna. Men det är ju ingen ny bok. I England utkom den under namnet The Other hand 2009. Chris Cleave har ingen vidare bra förklaring till varför boken har utkommit med olika titlar i England och i USA, mer än att den passade att heta Little Bee i USA.
Den handlar i alla fall om den nigerianska flickan Little Bee som kommer till England som flykting. Där känner hon ingen förutom Sarah och Andrew som hon träffade på en strand i Nigeria för flera år sen. Hon söker upp dem för att be om hjälp. Deras dramatiska möte på stranden blir kärnan i den här boken.
Sarah och Andrew har en fyraårig son som heter Charlie, fast han vill helst bli kallad Batman. Han har alltid på sig sin Batmankostym och vägrar att ta av sig den eller att sluta jaga "the baddies". Charlie är en fantastisk liten karaktär som tydligen är baserad på Chris Cleaves egen Batman till son.
Little Bees öde är tragiskt och tyvärr inte alls unikt. Nigerdeltat är fullt med olja och byarna som ligger där blir alltsomoftast ödelagda av män som vill åt oljan. Människorna i byarna tvingas fly eller blir dödade.
Sarah och Little Bee får en alldeles speciell relation i boken och den är väldigt intressant att följa. Little Bee är bara 16 år i boken men resonerar oerhört moget om världens tillstånd. Jag antar att man tvingas mogna fort när hela ens familj blir mördade av giriga män i jeepar.
Det här är ingen sann historia i avseendet att just de här karaktärerna inte finns på riktigt, men många flyktingar runt om i världen kan nog känna igen sig i den här boken.
Väldigt välskrivet är det i alla fall! Jag rekommenderar den starkt!

Inga kommentarer: