måndag 6 februari 2012

Tiger, tiger - Margaux Fragoso


Margaux Fragoso har skrivit sina memoarer ynka 32 år fyllda. Anledningen till det är att hon vid sju års ålder träffade Peter, 51 år, de inledde ett förhållande som varade i femton år. Om detta må hon berätta. 
Margaux bor i New Jersey med sin mamma som åker in och ut från sjukhuset där hon behandlas för sin psykiska ohälsa och sin pappa som är juvelerare, han dricker oerhört mycket och behandlar både Margaux och sin fru oerhört illa. Han klankar ner på allt de gör och säger, han slår mamman ibland, han anklagar de för att dra vanära över hans namn och slösa på hans ihoptjänade pengar. Samtidigt är han väldigt beskyddande mot Margaux och vill inte att något ska hända henne. Margaux lever helt enkelt under ganska usla familjeförhållande. 
En dag när Marguax och hennes mamma är och badar träffar hon Peter i poolen. De börjar leka med varandra och Margaux frågar om de kan bli vänner. Även Margauxs mamma tycker mycket om Peter och tills vidare börjar de två umgås med Peter tre gånger i veckan efter Margauxs skola. Peter bor i ett stort hus fyllt med djur, växter och hemliga skrymslen och vrår. Margaux fascineras av Peter och charmas av denne vuxne man som ger henne all sin uppmärksamhet, något hon inte är bortskämd med. 
Till en början beter sig Peter precis som en lite större lekkamrat till Margaux men efter hand börjar hans kramar och kyssar bli allt mer intensiva och allt som oftast föreslår han att hon borde springa omkring i bara underbyxorna, det är ju faktiskt högsommar! 
Margaux älskar verkligen Peter. Hon skriver att de ska gifta sig så fort hon blir arton och dessförinnan ska de leva som pojkvän och flickvän. De här tankarna har Margaux redan som väldigt litet barn. Peter manipulerar henne att tro och tänka att deras kärlek till varandra är det normala och samhällets normer är de felaktiga och trångsynta. Peter är den enda vuxna i Margauxs liv som bryr sig om henne, den enda överhuvudtaget faktiskt, hon får inga vänner i skolan, först för att hon skäms för sin mamma och pappa och sen för att hon inte vill att någon ska komma för nära henne och få reda på hennes relation till Peter. 
Det Peter gör med och mot Margaux är såklart fasansfullt men Peter är så oerhört manipulativ att han alltid kan övertala Margaux att det han vill, vill även hon. 
Peter blir Margauxs pojkvän, far, lekkamrat och bror. De gör allt tillsammans. 
Den här boken måste ha varit ohyggligt svår att skriva samtidigt som det kanske var det det bästa sättet att gå vidare med sitt liv efter att allt tog slut. Den är välskriven och den tar i slutet upp vårdmöjligheter för pedofiler, att de kanske går att bota om de får vård i tid. Läsvärd men svårrekommenderad. 

1 kommentar:

Lisa H sa...

Oj, det där låter som en ganska jobbig bok att läsa.