måndag 10 december 2012

Bilderböcker att ge bort till jul

Jag kan inte få nog av att strosa bort till hyllan för 3-6-åringarna. I år har den hyllan svämmat över av glimrande roliga bilderböcker. Några har jag ju tidigare tipsat om i det här inlägget. Nu kommer det ett gäng till! Konstigt nog handlar tre av fyra böcker om björnar. HA! Det insåg jag inte förrän nu.

Björnens sång av Benjamin Chaud. Den här boken är lite större än vanliga bilderböcker och det är faktiskt tur det eftersom bilderna är så vansinnigt detaljerade och fina. Lilla Björn och Pappa Björn är på väg att gå i ide när Lilla björn ser ett bi flyga förbi, han antar att biet kommer att leda honom till honung så han skuttar efter. Pappa Björn följer efter och de kommer ända in till staden. Pappa Björn tappar nästan bort Lilla Björn men ser honom till slut försvinna in på L'Opera Garnier (det är i Paris de är). Inne på operan blir han överväldigad av allt som händer, det är folk överallt och det sjungs och dansas. Till slut står han själv på scenen och stämmer upp i ett vrål. På taket till operan hittar björnarna till slut fram till bikuporna och bestämmer sig för att ha sitt ide där istället.

Barn passar inte som husdjur av Peter Brown. Björnflickan Lollo är ute i skogen och leker och hittar ett litet barn som hon tar hem för att försöka övertala sina föräldrar att få behålla barnet som sitt husdjur. (Vilket barn har inte någon gång hittat en fågel eller kanske nåt annat djur och försökt behålla det?) Lollo får efter en lång övertalningskampanj behålla barnet om hon helt tar ansvar för det själv. Barnet får heta Pip. De leker med varandra dagarna i ända men till slut börjar Pip göra som han vill och är mer än något besvärlig.
Teckningarna är ganska retroaktiga och boken är på det hela taget väldigt rolig.

Jag vill ha min hatt av Jon Klassen. Den här bilderboken blev utnämnd av New York Times till bästa bilderbok 2011. Den handlar om en ganska butter och lågmäld björn som tappar sin hatt i skogen. Han får gå runt och fråga alla skogens invånare om de har sett hans hatt. Alla djuren skakar på huvuden och ser förbryllade ut, nej de har INTE sett någon röd hatt. Eller har de det? När barnen som har läst boken upptäcker att kaninen svarar nej när han faktiskt har hatten på sig (björnen märker nämligen inte det) blir de alldeles till sig och vill hjälpa björnen att komma på det. Det gör han också några sidor senare. Boken får en verkligen att dra på smilbanden, en buttrare björn som älskar sin hatt så gränslöst får man leta efter.

Här nedan är en boktrailer för boken, på engelska dock.

Bus och Frö på varsin ö av Maria Nilsson Thore. Jag avslutar med en svensk författare. Maria Nilsson Thore blev dubbelt Augustprisnominerad förra året för sin bilderbok Petras prick (den rekommenderas också varmt) och för illustrationerna i boken Konstiga djur (som är skriven av Lotta Olsson) och nu har hon kommit ut med en ny bilderbok. Bus och Frö bor på varsin ö, det enda de vill är att träffas, det kan bli så ensamt på ön. Men havet är stort och farligt och Bus och Frö är lite lata. De vill dela tillvaron med varandra och de har galna planer för att lyckas, men hur de gör det är ändå oväntat.

1 kommentar:

Det mörka tornet sa...

Många bra tips som jag ska lägga på minnet till dess att sonen blir lite större. Gillade verkligen Barn passar inte som husdjur!!