söndag 9 december 2012

Julklappstips till de minsta

Det kanske är dags för den här bloggen att gå christmasstyle. Jag inleder tipsandet med lite fina klappar till de där söta barnen. Det har kommit ut en mängd smarta, vackra och söta barnböcker i år. I det här inlägget blir det pekbokstema, de här böckerna passar alltså i runda slängar till barn i 0-3-års åldern.

Hanna Albrektsson är en dj och illustratör som som jag har sett nån gång i min gamla hemstad Helsingborg. Nu har hon sadlat om till barnboksmakare. Hon har illustrerat olika känslor med söta små fåglar. Här kan ni titta på fler bilder Hanna har ritat.Ulf Stark har tillsammans med illustratören Linda Bondestam skapat en annorlunda skapelseberättelse. Man får följa ett barn som växer upp och upptäcker allt som vår värld har att erbjuda, stort (dinosaurier) som smått (blåbär) tas upp. Bondestams färgglada collagestil passar så himla bra ihop med Ulf Starks smarta rimmande. Både öra och öga blir glada. Smarta blinkningar till den vuxna läsaren gör att man inte tröttnar som föräldrar under läsningen.
Catarina Kruusvals pekböcker som också är sångböcker är underbara tycker jag. Höstens två nya titlar är Vi äro musikanter och Räven raskar över isen. Böckernas text är sångtexten som sedan illustreras galet fin och detaljerat av Kruusval. Det finns mycket att titta på och upptäcka under stenar och bakom granar. Antingen kan man berätta sången som en saga eller så kan man sjunga med och bläddra snabbare. Det finns elva andra klassiska barnvisor som Kruusval har illustrerat som är minst lika fina ifall de här två visorna känns tråkiga. 2 kommentarer:

jenny sa...

Har flera av kruusvalls böcker, Astrid älskar Ellen o äppelträdet.
Ulf stark är inte dum han heller och den översta ska jag kolla in. Annars har jag önskat serien Joje hjälper, Sami sover och Hille hungrig böckerna till Alfred. Underbara illustrationer med lite text för de allra minsta som vill bläddra snabbt.

Stringhyllan sa...

Ja Sami somnar och de andra i den serien har Maria Nilsson Thore illustrerat, mer om henne i morgondagens inlägg om bilderböcker.