torsdag 21 oktober 2010

Den stygga flickans rackartyg av Mario Vargas Llosa


50-talets Paris följt av Swinging London!
Börja inte läsa Den stygga flickan.. säger Peter Englund och den övriga kritikerkåren. Börja med Bockfesten, eller Tant Julia och författaren, Den stygga flickan.. är inte representativ för Mario Vargas Llosas fantastiska författarskap.
Ja men om man nu tycker att Den stygga flickan.. var en jäkligt bra bok? Är man liksom lite knäpp då? Den som lever får se. Jag får väl läsa ett par till av Nobelpristagaren och bilda mig en egen uppfattning.
Den stygga flickans rackartyg tar sin början i Peru där Ricardo växer upp. Han blir blixtförälskad i chilenskan Lily. Lily vill dock inte bli tillsammans med Ricardo, det räcker väl att hålla handen och kyssas, varför ska man sätta en stämpel på det? Ricardo flyttar sen till Paris där han börjar jobba som tolk och översättare. Där dyker Lily upp igen, i inte mindre än två skepnader.
Varje gång Ricardo stöter på Lily blir han hopplöst förälskad och hopplöst "dissad" av Lily. Ricardos arbete tar honom till London, runtom i Europa, till Tokyo och slutligen till Madrid. Den stygga flickan, dvs Lily följer honom genom hans liv, mer eller mindre på avstånd.
Många har kritiserat Mario Vargas Llosa för att vara gubbsjuk i den här romanen och att skriva taffliga erotiska beskrivningar. Men det är inte det jag tar fasta på. Det är framförallt beskrivningarna av tiden, av de olika städerna och platserna Ricardo befinner sig på, de politiska svängningarna och Ricardos ständiga kärlek till Lily. Jag faller pladask för allt det här.
I Svenska akademiens motivering så stod "för hans kartläggning av maktens strukturer". Det kan, som jag förstått det, både appliceras på hans tidgare böcker, där han skriver mycket om Peru och indianerna och överklass/medelklass, men också på makten mellan män och kvinnor. Det sistnämnda stämmer väl in på den här boken.
Jag är verkligen nyfiken på att läsa mer av vår färskaste Nobelpristagare!

2 kommentarer:

Illusionernas blogg sa...

Häpp! Jaså, du gillade den! Då får jag härmed tillstånd av mig själv att läsa den, det verkar vara den enda titeln av MVL som finns på pocket just nu?! Har dessutom inget emot lite gubbsjuka ibland.

Stringhyllan sa...

Illu: Ja om den finns kvar, kan vara def. slut. Den kommer inte att tryckas upp i pocket igen inom kort, den nya tryckningen blir inbunden. MEN, det ska bli spännande att höra vad DU tycker! :)