söndag 16 september 2012

För alla bibliotekarier out there

Titeln Kod 400 anspelar på bibliotekens klassificeringssystem Dewey decimal system. Alla ämnen är kategoriserade efter siffror och bokstäver. Kod 400 var (enligt boken) tidigare språk, men vips så blev språk inlemmade i litteratur, alltså kod 800 och nu står kod 400 tom.
Boken är en enda lång monolog. En tämligen grå och anonym bibliotekarie hittar en morgon en person sovandes i fåtöljen hon har ställt bredvid fikusen på avdelningen geografi. Personen har glömt sig kvar till efter stängning och har nu tillbringat natten på biblioteket. Hen får bibliotekarien att ge utlopp för eoner av undertryckta tankar och resonemang om bibliotek, bibliotekens historia, människors lust att läsa och kärleken.
Allt från favoritförfattare, brist på avancemang till historieavdelningen (bibliotekariens favoritämne), sommaröppet vs. sommarstängt, amorösa möten på biblioteket och varför skönlitteraturen ses ned på gås igenom. Jag tror att den här boken är en d r ö m för alla som har jobbat på bibliotek eller spenderat mången timme sittandes insupandes de olika stämningarna som faktiskt finns på ett bibliotek. Boken är kort, ynka 92 sidor och jag applåderar förlaget Sekwa som vågar att ge ut en sån här otroligt smal titel. Jag tror dock inte att boken kommer att hitta så många läsare. Men känner du en bibliotekare där ute så har du världens bästa present redo!

Inga kommentarer: