fredag 21 september 2012

Stanza med Ardelius som huvudstjärna


Stanza är litteraturklubben som huserar på Inkonst i Malmö. Gårdagens variant gästades av Per Ole Persson, Lotta Lundberg och Gunnar Ardelius. Jag har aldrig tidigare varit på Stanza och blev lite halvbesviken över upplägget. De tre författarna läste ur sina aktuella böcker och sen var kvällen över. Ingen diskussion mellan författarna hölls, ett visst tema fanns ju faktiskt och Per Ole Persson var så sparsmakad att han inte ens gav någon bakgrund till texten han läste. Han började helt enkelt läsa boken från början, läste i en 10 minuter och gick sedan av scenen. Jag vet fortfarande inte vad boken Jaco handlar om eller varför han skrev den, det enda jag uppfattade var att den utspelar sig i Öst-Timor. 
Postkolonialism var temat eftersom alla de tre författarna nyligen har kommit ut med böcker som tar upp ämnet. 
Lotta Lundbergs bok Ön handlar om en utav de få öar som Storbritannien fortfarande kolonialiserar. Hon blev nyfiken på ön när Tony Blair fick reda på att de på ön inte alls har samma syn på sexualitet, kön, kärlek och barna-alstrande som det övriga viktorianska riket och sände då en delegation till ön för att reda ut vad som försigick egentligen. Detta skedde ungefär 2005. Lotta funderade på att besöka ön, som heter Pitcairn, men fegade ut när hon insåg att avståndet till närmsta sjukhus låg lika långt bort som avståndet mellan Stockholm och Calcutta. Hon åkte till en annan ö (där sjukhuset bara låg 8 timmar bort) i samma region för att få inspiration och skrev därefter Ön. Det var en fröjd att lyssna till Lotta Lundberg som ju till vardags bor i Berlin och regelbundet skriver i Sydsvenskan. 
Till sist var det Gunnar Ardelius tur. Han har med sina unga år (född 1981) redan hunnit med att skriva tre romaner och även blivit ordförande i Svenska författarförbundet. Igår läste han ur och talade om sin fjärde roman Friheten förde oss hit. Han inledde med att läsa en kärleksdikt till sin fru Elin. Gunnar berättade att han var på bröllopsresa tillsammans med frun Elin efter att ha gift sig förra helgen. Dikten var väldigt fin och handlade mycket om mozzarella och ägg och kärlek förstås. Friheten förde oss hit följer en dysfunktionell familj som på 60-talet raskt flyttar från Stockholm till Liberia när maken i familjen får ett jobb där. Den boken väckte absolut mitt intresse och kanske blir det så att jag läser den inom kort. 

En bra kväll även om den bara skrapade på ytan av författarna och deras böcker. 


Inga kommentarer: