söndag 28 oktober 2012

Böcker som blir tv - HBO är ljuset i mörkret

Böcker som blir film drunkar vi ju i. Men böcker som blir tv-serier är vi inte lika bortskämda med. Det kan komma att bli ändring på det nu. HBO verkar slå ett slag för de litterära adaptionerna. Game of thrones har ju ingen missat direkt men vad kan vi vänta oss i framtiden?
Först blev jag alldeles till mig när jag läste att Jonatan Franzens bok The corrections (Tillrättaläggande) skulle bli tv-film. Manus skulle skrivas av Noah Baumbach och stjärnorna framför kameran var inga mindre än Ewan McGregor, Maggie Gyllenhaal och Greta Gerwig. Mumma! Dessvärre har HBO beslutat sig för att helt lägga ned projektet, varför verkar ingen veta.

Ayelet Waldman skriver tillsammans med sin mer namnkunnige make Michael Chabon en serie som ska heta Hobgoblins. Handlingen låter nästan för bra för att vara sann, ett gäng magiker och lurendrejare jobbar som spioner för Storbritannien under andra världskriget.

Gary Shteyngart, Jonathan Safran Foer (!) och Sam Lipsyte håller på att skriva serier, nyskrivet material som inte baseras på deras böcker.
Jennifer Egan, Mary Karr och Tom Perotta håller alla på att få böcker som de har skrivit att bli tv-serier.


Rykten går att böcker såsom Neil Gaimans American Gods, Jeffrey Eugenides Middlesex (!), Hilary Mantels Wolf Hall och ett gäng William Faulknerböcker också inom kort kommer att visas på en tv nära dig (nu finns ju faktiskt HBO i Sverige har jag hört).


1 kommentar:

Titti sa...

HBO är rätt skrupulösa. :)