onsdag 17 november 2010

Bokprat med Liv & Sara

Ikväll tog jag mig till Gleerups i Lund för att lyssna på Liv Strömquist och Sara Granér prata om sina nyaste böcker (Prins Charles känsla & Med vänlig häslning). Liv och Sara ställde frågor till varandra, till en början oerhört trevande, men det gick bättre och bättre. De pratade om deras tillvägagångssätt när de gör en serie. Båda två har en idé och en text som de sedan ritar något till. Det var oerhört sällan som de ritade en bild först och sen skrev ngt till. De pratade även om betydelsen av att Serieskolan i Malmö finns. De har båda två gått där och det har fått de att utvecklas jättemycket och fått de att tro på att det här är något de kan jobba med och inte bara ha som en hobby. De sitter båda två och tecknar i C'est bon kulturs ateljé och att inte sitta hemma själv och pilla är väldigt skönt. Sara Granér är även medlem i kollektivet Dotterbolaget, en sammansättning av kvinnliga serietecknare.
Sara frågade Liv om vem utav Livs gubbar och män som hon har skrivit som skulle hon vilja tillbringa ett år på en öde ö med, en gång veckan skulle det även komma en tunna med rom. Liv svarade skrattandes Karl Marx.
Sara berättade om de små andra projekt som hon har och som hon också visar i sin bok förutom serier. Hon har tryckt upp klistermärken med texten "Den här produkten saknar helt och hållet existensberättigande - Mvh butikspersonalen" som hon sedan klistrade på olika produkter ute i butiker, såsom deospray för mobiltelefoner, en dörrstopp i form av en rosa plastkatt, en iskross för 699 kr etc. Hon har även satt upp små lappar i gemensamma utrymmen som till exempel på gym eller i väntrum där det står "För allas trevnad begå inga sexuella övergrepp i lokalen Mvh personalen" Sara sa att hon tyckte om att tänka på att de här små lapparna och klistermärkena sedan blev upptäckta av personal eller kunder och uppskattade i efterhand.
De fick frågor av publiken om sina uppdragsgivare. Båda två höll med om att det sporrade oerhört mycket att ha en deadline och ett tydligt uppdrag att jobba efter. Sara har ju levererat en serie i veckan för DN under ett tag. Liv håller just nu på att rita bilder till en genusutbildning i Umeå.
I flera år har Liv tecknat en kalender till Galago men i år hade hon inte tid iom utgivningen av Prins Charles känsla. Sara fick då vikariera och har ritat en kalender för 2011 med temat vikarier. Den ska genast inhandlas!

På det hela taget var det en helt fantastisk kväll. Det var fullsatt och väldigt blandade åldrar, både kulturtanter, tjejer och killar. Sen ringlade kön lång för signering. Jag passade naturligtvis på att få mina Sara- och Livböcker signerade. Sara ritade en helt galet detaljerad bild i min bok.

1 kommentar:

Ida sa...

Deospray för mobiltelefoner????????????????????????????????????????????????????