tisdag 30 november 2010

Tree of codesJonathan Safran Foer har släppt en ny bok. Den heter Tree of codes och är något utöver det vanliga. Foers favoritbok heter The streets of crocodiles, skriven av Bruno Schulz 1934 och är en novellsamling. Foer har alltid varit intresserad av formgivningen av sina böcker därför har typsnitt och andra typografiska detaljer aldrig lämnats åt slumpen. I Tree of codes har Foer klippt och klistrat kan man säga. Han har använt sig av Schulz historia och försökt hitta en annan historia inom Brunos. Resultatet ser ut såhär:

 
Boken är lika mycket en litterär text som det är ett typografiskt konstverk. Jag och en kollega har beställt både Streets of crocodiles, som känns som ett måste att ha läst först, och Tree of codes. Tree of codes lär ju inte komma i en billigare pocketvariant, så vi slog till och fick betala 415 kr för skönheten. Det är inte ens en hård pärm! Men förhoppningsvis kommer ni få ta del av Foers experiment efter nyår någon gång när vi kanske har börjat läsa. 
Läs mer om boken här. Eller titta på videon!

3 kommentarer:

jenny sa...

wow jag är stum. fantastiskt. otroligt fantastiskt. wow

mind the book sa...

åhh, jag med!

"what's possible with literature and what's possible with paper"

tack för länken. nu ska jag kolla ditt inlägg om brighton rock, en annan bloggberöringspunkt : )

Magnus Axelsson sa...

Jag höll på att sätta morgonkaffet i halsen av pur upphetsning när jag såg det här någonstans på nätet. Jag bloggade också om det: http://afractionoftheweb.blogspot.com/2010/11/nytt-av-safran-foer.html