torsdag 24 mars 2011

Eric Ericson

I tisdags var jag på Doc Lounge, det är en dokumentärfilmsklubb som visar bra film kombinerat med skönt häng. I tisdags visades bland annat filmen Varma hälsningar, Eric Ericson. Eric Ericson är mest känd för böckerna Brev till samhället och Brev till utlandet. Där har han skickat brev till diverse myndigheter, kommuner, affärer, personer m.m med allehanda förfrågningar och knepigheter. Breven och svaren publiceras i de här två böckerna. I filmen intervjudes många utav de som hade fått breven, men även Erics klasskompisar, lärare, kompisar och syskon. Till slut fick man även träffa Eric Ericson himself. Han jobbar på reklambyrå i Stockholm och pysslar på fritiden med galna projekt som ofta skildras i hans böcker. Han har tydligen hållt på med busringningar och brevskickande i hela sitt liv. Två utav hans vänner Clara & Tyra har fått äran att få brev av Eric nästan varje dag i snart 20 år. De har sparat alla brev och de finns utgivna i boken Brev till Clara & Tyra från Eric Ericson. Efter de här brevböckerna har han givit ut en mängd andra lika komiska, underliga och nästintill samhällskritiska böcker.
Filmen gjordes av Lars Berge och Alexander Kurlandsky (Akay). Nu ser jag att Eric Ericson och Alexander Kurlandsky släpper en ny bok i april som heter Traedmark. På förlagets hemsida beskrivs boken helt enkelt med den korta texten "Är Adidas mer äkta än Abibos, eller var går gränsen för en kopia och när blir det ett nytt original?" Låter onekligen intressant!

Här är några länkar till Erics projekt.
ee-projects
Design for impact
Brev till samhället
Brev till utlandet
Panorama


1 kommentar:

Bokomaten.. sa...

Haha,och jag som såg rubriken och tänkte: Oj, lite klassisk musik hos Stringhyllan (och tänkte på dirigenten). Tji, fick jag.:)