lördag 12 mars 2011

Slutet på Mr Y - Scarlett Thomas

Slutet på Mr Y handlar om Ariel Manto. Hon bor i ett råtthål till lägenhet, som hon förresten delar med ett par möss. Hon studerar på det lokala universitetet under sin handledare Saul Burlem. På fritiden roar hon sig med att ha sadomasochistiskt sex med en gift professor och dricka vodka med sin granne. Men Saul har inte varit i skolan på ett tag, han har helt enkelt försvunnit. Tillsammans har de intresserat sig för 1800-talsförfattaren Thomas Lumas som har har skrivit en bok som heter Slutet på Mr Y, den här boken har nästan ingen läst, för det finns kanske bara ett exemplar kvar i världen, men ryktena säger att boken är förbannad och att Lumas dog efter att ha skrivit den.
En dag hittar Ariel Manto boken på ett antikvariat. Hon tvekar innan hon börjar läsa den, men struntar i förbannelsen och märker snart att en sida fattas i boken.
För er som tror att det här är ännu en bok som behandlar mystiska böcker och dammiga bokhandlar så har ni fel. För snart tar boken en ny vändning och Ariel Manto dras in i en naturvetenskaplig och inte minst filosofisk, nästan actionartad eskapad. Hon får möjligheten att besöka andra varelsers tankar och minnen i en värld som kallas Troposfären, men det får livsavgörande konsekvenser. Hon får inte stanna där inne för länge för då kanske hon aldrig kan återvända till den vanliga världen.
De sista kapitlen av boken är nästan en enda lång filosofisk diskussion rörande tankeexperiment, tidsresor, filosoferna Derrida och Heidegger, men det blir aldrig aldrig tråkigt. Det är en annorlunda roman, men en uppfriskande sådan. Jag fick nästan lust att sätta mig i skolbänken igen för att plugga naturvetenskap och fysik. Romanen är en perfekt mix av bibliomani, action, sex och naturvetenskap!


3 kommentarer:

LINA - BIBILIOFILERNA! sa...

Låter som en jättebra bok! Älskar när man lär sig något konkret samtidigt som man läser en spännande roman =) Tack för tipset!

Sigrid Drakhjärta sa...

Oj, det låter verkligen som en bok man måste kolla upp! Tack för tipset! Har aldrig hört talas om den innan :)

Cajsa sa...

Jag tyckte otroligt mycket om den här boken när jag slukade den för ett par år sedan. Kan också varmt rekommendera hennes tidigare roman PopCo!