onsdag 30 mars 2011

Nattvandraren - Andrew Taylor

Det här är den andra boken av Andrew Taylor som jag läser. Liksom den förra är det en historisk spänningsroman som Taylor levererar. I slutet av 1700-talets London lever John Holdsworth ett ledsamt liv efter att hans fru och son har drunknat i Themsen. Han blir dock kontaktad av den rika änkan Lady Anne som erbjuder honom stora pengar om han kan åka till Cambridge och bota hennes son Frank från sin påstådda galenskap efter att han sett ett spöke. Holdsworth får bo hos retorsparet Carbury i Cambridge där han snart blir varse om att inom universitetets grindar utspelar sig en helt egen värld med andra regler och traditioner än utanför.
Klubben Den helige andes brödrarskap som studenterna står i kö för att få vara en del av verkar ha något med Franks påstådda galenskap att göra. Vad har studenterna och professorerna att dölja inför Holdsworth, kommer han lyckas att bota Frank, kommer han till och med att finna ett nytt ljus i sitt eget dystra liv och var det verkligen ett spöke Frank såg den där natten?
Herregud vad många frågetecken som hopar sig i den här romanen. Tyvärr är det inte speciellt spännande och miljöerna som Holdsworth rör sig i är inte alls lockande, det är lerigt och dragigt och smutsigt och dimmigt. Boken spänner över 445 sidor och det är inte förrän runt sida 350 som saker och ting börjar bli någotsånär intressanta.
Det blödande hjärtat, också  av Taylor, var inte heller någon enastående roman. Det rycker inte tag i en! Det är synd för alla ingredienser finns ju där, England, universitet, spöken, kärlek, men Taylor verkar inte äga något trollspö för att skapa magi mellan sidorna, tyvärr.

4 kommentarer:

Bokomaten sa...

Åh, vad synd att du inte gillar! Jag tyckte mycket om den här boken när jag läste den på engelska i höstas! Inte så mycket för spänningen som för stämningen och miljöernas skull. Jag gillade den lilla fuktiga mörka värld jag fick befinna mig i ett tag. Det blödande hjärtat står och väntar på mig där hemma. Den är jag nästan ännu mer sugen på.

Flygaren sa...

Jag håller med din kritik. Boken är på tok för lång och blir aldrig spännande. Jag har läst två böcker av Andrew Taylor ingen av dem var särskilt bra.

Sandra sa...

...och jag har läst två böcker av Taylor och tycker han är helt suverän. Ser mycket fram emot denna.

Annika Hultén sa...

Håller med om att den inte håller hela vägen. Han är bra på att skildra miljöerna men får inte riktigt till det med gestalterna. Det blir svårt att känna med dem. Jag registrerar vad dom säger och gör men det stannar där. Nä - Taylor får nog jobba på sin karaktärsteckning. Varför var mina förväntningar så höga?