lördag 19 januari 2013

Har jag hittat en ny Douglas Coupland?

Jag har länge vurmat för Scarlett Thomas. De här två titlarna är tidiga alster som har nyutgivits med fräsch och färgstark design. Thomas började sin författarkarriär med att skriva smarta lite roliga deckare men det var när hon lämnade spänningsgenren och gav sig in på romanerna fullproppade med populärkulturreferenser som hennes författarskap tog fart på allvar. Bright young things är skriven 2001 och Going out 2002 och det märks. I det nyskrivna förordet till Bright young things förklarar Scarlett Thomas att man ska ta på sig glasögonen och titta med ögon som vurmade för Big brother, pojkband, modemuppkoppling och Zeldaspel. Bright young things skulle jag närmast jämföra med en Douglas Couplandbok skriven i början av 2000-talet. SÅ fullproppad med referenser är den och så tidstypisk är den. Det är möjligt att det känns en smuuula mossigt såhär tio år senare men egentligen så älskar jag det och slickar i mig av all smartness som böckerna utstrålar. Hon skriver lättvindigt och realistiskt om relationer och tar upp saker alla känner igen.

I Bright young things svarar ett gäng ungdomar i 20-25-års åldern på en jobbannons. Annonsen lyder Bright young things wanted for Big project. Fyra killar och fyra tjejer som inte har något bättre för sig och som alla letar efter ett slackerjobb som inte kräver allt för mycket energi av dem svarar och hamnar tillsammans i ett hus på en öde ö. Huset är ombonat, kylen är full med mat och barskåpet är utrustat med öl och vin. De förstår ingenting av vad som har hänt och vad som förväntas av dem. Sakta nystas mysteriet upp samtidigt som relationerna mellan de ansökande fördjupas och mer eller mindre filosofiska diskussioner fyller vardagsrummet.

I Going out träffar vi den 25-åriga Luke som är allergisk mot solljus. Han har inte varit utomhus sedan han var 7 år gammal. Han lever sitt liv på internet eller tittandes på tv tillsammans med sin bästa kompis Julia. Han bor fortfarande hemma med sin alltmer hysteriska mor. En dag blir han kontaktad av en helare som lovar honom att han kan bota solallergin. Luke, Julia och ett gäng andra missanpassade ungdomar ger sig ut på en roadtrip för att försöka bota Luke och kanske bota sig själva från livets vedermödor. Smart och underhållande!

De här två böckerna rekommenderas verkligen till alla Couplandfans. Jag hoppas att de ges ut på svenska i pocket inom kort, även om jag inte riktigt tror det eftersom de är en smula daterade.

1 kommentar:

Monika sa...

Det här hade jag gillat att läsa, det är jag säker på :)