onsdag 29 juni 2011

Mia Ajvide, en ny bekantskap

En bok jag glömde ta upp när jag haussade höstens böcker var Mia Ajvides Mannen som föll i glömska. Det finns ett par böcker som tar upp företeelsen minnesförlust. I den här boken är det inte en person som glömmer utan ett helt samhälle. Jacks fru känner inte igen honom, hans arbetskamrater beter sig avvisande och hans mor ser frågande på honom. Verkar mycket bra och lite underlig!

tisdag 28 juni 2011

Amanda Hellberg skriver nytt!

Tidigt nästa år släpper Amanda Hellberg sin tredje roman om Maja grå. Den heter Tistelblomman och utkommer på Forum förlag. Även den här gången utspelar sig boken i Storbritannien, närmare bestämt i ett kråkslott i Skottland. Slottet hemsöks och Maja Grås klärvojanta krafter spelar stor roll. Boken beskrivs med orden blodisande skräck på Forums hemsida, men jag tvivlar på att det kommer att bli mer än mysläskigt.

måndag 27 juni 2011

Don Draper blurbar!

I höst kommer boken Det bästa av allt ut av Rona Jaffe, den ges ut på Forum förlag.
Ingen mindre än Mad Men-karaktären Don Draper blurbar på boken och tycker att boken är Fascinating! Det är ju fantastiskt att nu även karaktärer kan få rekommendera böcker och inte bara recensenter eller andra författare.Boken utkom 1958 så det är ju inte omöjligt att Don hade gillat den här, men mer troligt är nog att Betty Draper eller Joan Holloway hade kastat sig över boken.
"Aldrig tidigare hade någon skrivit så öppenhjärtigt om unga kvinnors verkliga drömmar, behov och längtan. Vissa chockerades, men det stora flertalet gladdes åt att äntligen få läsa en roman som speglade deras egna liv. Rona Jaffes debutroman blev en fenomenal bästsäljare och nu utges den på nytt världen över!"

torsdag 23 juni 2011

Jag älskar inte den man älskar

Det här är för likt faktiskt, föör likt.

söndag 19 juni 2011

Nyutgivna klassiker

Bonnierpocket fortsätter återutge klassiker med gudomliga omslag. Här är höstens sex titlar.


fredag 17 juni 2011

Jonas Karlsson läser ur Spelreglerna

Här kommer ett litet klipp där Jonas Karlsson läser en bit ur sin kommande novellsamling Spelreglerna.

torsdag 16 juni 2011

Att ringa Clara - Ann Schulze

Om man lyssnar på soundtracket till A single man av Abel Korzeniowski och lyckas tima in Att ringa Claras sista tio dramatiska sidor med det sista oerhört dramatiska stycket på skivan, då är man lyckligt lottad. 
Överhuvudtaget passar hela skivan utmärkt tillsammans med boken Att ringa Clara. Den klassiska musiken och sinnesstämningen gör att man vill läsa hela boken i en sittning. Vilket jag nästan gjorde. 
Att ringa Clara handlar om vännerna Carolin och Clara. De träffas i tidiga tonåren när de går på samma musikinternat. Carolin spelar fiol och Clara cello. De är väldigt olika men tyr sig ändå till varandra. De spelar och sjunger och röker och dricker vin. Sådär som man gör när man är ung. Clara pratar ibland om att det är som att hon är insvept i bomull, att bomullen hindrar henne från att leva sitt liv till fullo. 
En dag efter tjugofem års vänskap ringer Claras bror Carl till Carolin, Clara svarar inte, hon är borta. Carolin förstår inte, Clara är väl alltid mer eller mindre borta. Den här f a n t a s t i s k a boken handlar om vänskap. Nära vänskap som behövs, som gör ont när den försvinner, som gör en arg när den tas för given. Samtidigt kan man aldrig bli arg på sin enda bästa vän. Man behöver ju henne. Carolin slits mellan känslorna. Hon vill läxa upp Clara och be henne att rycka upp sig, men hon älskar ändå Clara och vill inte förlora henne. 
Boken utspelar sig på diverse musikskolor Clara och Carolin går på, men även i deras familjehem. Schulze skriver med små korta intensiva meningar och skolorna träder fram med övningssalar, kostymförråd, långa vindlande korridorer och trappor där flickorna sitter och röker. 
Vänskap är skitsvårt. Det handlar den här boken om och boken är helt enkelt skitbra. 

onsdag 15 juni 2011

Höstens böcker!

Omslaget till höstens böcker är ritat av Sara Granér. Det gillar vi. Här kommer ett urval av de titlar jag mest ser framemot av höstens utgivning. Håll till godo!


Liljestrands första roman. Han har tidigare skrivit den briljanta novellsamlingen Paris-Dakar. Adonis handlar också den om manlighet. Gruppen Adonis återförenas femton år efter deras storhetstid i Benkes sommarstuga. Alla har de hemligheter både för varandra och för alla andra i sin närhet. De har också en gemensam hemlighet. En musikalisk kollektivroman!
Wadensjö är tillbaka. Förlossningen, hans debut var kalasbra! Det här är en roman om Vällingby, om folkhemmet, om ett Sverige i miniatyr och en ung man i en lägenhet i en förort under ett år på 2000-talet. 


Amanda Svensson - Välkommen till den här världen: (Norstedts)
Svensson är tillbaka efter tre års romantorka. Hon har ju varit en flitig skribent i till exempel Sydsvenskan. Den här boken är ett slags triangeldrama. Låter bra.
Jonas Karlsson - Spelreglerna (Wahlström & Widstrand)
Ny novellsamling av multibegåvningen Jonas Karlsson. Jag hade hellre tagit en roman, men ok då, efter den här samlingen, då, dååå blir det kanske en roman?
Kalle Lind - Människor som har haft fel (Roos & Tegnér)
Den här boken avslutar Människor-kvartetten. Smart, skitroligt och välformulerat.
Ioana Pârvulescu - Livet börjar på en fredag (2244)
Det nya förlaget 2244 imponerar. Det här är en originell viktoriansk detektivhistoria som utspelar sig i Bukarest i slutet av 1800-talet.
Essie Fox - Sömngångerskan (Damm förlag)
Sarah Waters möter Charlotte Bronté, ok det låter bra för mig. Förlorad kärlek, mord och galenskap i London.
Hanna von Corswant - Barnflickan (Ordfront)
Debut! En klassisk skräckroman. En tjej åker till Frankrike för att jobba som au-pair, men hos paret hon kommer till finns inget barn, hon stannar ändå kvar, men märker snart att Madame och Monsieur har planerat något för henne, vad?


Madeleine Hessérus - Staden utan kvinnor (Natur & Kultur)
Stockholm i en nära framtid: en våg av brutala kvinnomord skakar staden. Efter långvariga stridigheter, där kvinnor och män tar till vapen mot varandra, byggs en mur. I de södra stadsdelarna, bakom den hårt bevakade ringmuren förskansar sig kvinnorna, i de norra lämnas männen kvar i en stad av förfall. 
Jonathan Tropper - Sju jävligt långa dagar (Gilla förlag)
Jag gillade Konsten att tala med en änkling väldigt mycket. Allvarligt ämne som ändå blev rolig läsning. Den här romanen kretsar också kring en begravning, men verkar som vanligt kul och som alltid när Gilla är inblandat är omslaget tip top formgivet!
Marie Hermanson - Himmelsdalen (Albert Bonnier)
I en dal ligger ett paradis för människor som vilar upp sig efter psykiska åkommor. Daniel åker dit för att besöka sin tvillingbror, brodern övertalar Daniel att ta hans plats i ett par dagar eftersom han har några saker att klara upp, men broden återvänder aldrig. Varför får ingen lämna dalen? Den öppna friska dalen är ett fängelse för riktigt sjuka människor, farliga både för sig själva och omvärlden. Och personalen kan han naturligtvis inte övertyga om att han inte är han utan att han är sin bror. 
Johan Theorin - Sankta Psyko (Wahlström & Widstrand)
Jag har aldrig läst något av Johan Theorin. Hans första bok påminde för mycket om Ajvide Lindqvist och jag vade genast Ajvides läger. Men den här boken lockar mig att ta mig an Theorins författarskap. Han har lämnat Öland och boken utspelar sig på ett dagis som ligger vägg i vägg med ett gammalt mentalsjukhus. En natt när barnen sover djupt hämtar Jan nyckeln till källardörren, låser upp och börjar gå nedför trappan som leder in till Sankta Patricia. 
Liv Strömquist - Ja till Liv (Ordfront)
LIV STRÖMQUIST ÄR BÄST, INGEN PROTEST!
Helene Hegemann - Axolotl Roadkill (Natur & Kultur)
Författaren är född 1992 i Berlin, boken blev råhypad när den kom ut i Tyskland. Handlar om en sextonåring som gör revolt mot samhället och dess materialism och jakt på status. Sign me up!


Dorothee Elmiger - Inbjudan till de våghalsiga (Kabusa böcker)
Författaren är född 1985 (jag gillar de unga). Margarete och Fritzi upptäcker att det förr flöt en flod genom staden, en flod som nu tycks vara bortglömd och försvunnen. En flod som skulle kunna ge staden liv. Så systrarna bjuder in till fest för att fira nyupptäckten av floden, och hoppas att stadens gränsvakter ska släppa ut breven till världen utanför.
Hans Alfredson - En något mindre box (Wahlström & Widstrand)
En box med fyra böcker av Hans Alfredson. Den innehåller En ond man, Varför är det så ont om Q?, Svea Hunds limerickar + en inläsning av Hans Alfredsons Lagens långa näsa. 
Eva F Dahlgren - Det vita kolet (Forum)
Tidigt nittonhundratal, när Max får uppdraget att elektrifiera Malmö är hans hustru, kusinen Marie, stolt: Hennes Max är ljusbäraren. Det är han som kommer med det vita kolet, som ska göra livet rent och lätt att leva.  Men många tror att electriciteten är djävulens påfund. 
Nathan Larson - Dewey Decimal (Voltaire publishing)
Nina Perssons man och bandkollega Nathan Larson romandebuterar. Boken utspelar sig i New York och handlar om en litteraturälskande biffig man som jobbar som indrivare till en åklagare. En noirthriller står det beskrivet. 
Henrik Lange - Den sämsta får du gratis (Kartago förlag)
Om man är flitig läsare av tidningen Svensk bokhandel kanske det inte finns så många nyheter i Henrik Langes nya seriebok om bokbranschen. Kul! Kolla här. 
A.J Kazinski - Den sista goda människan (Forum)
Interpol larmar om en serie ovanliga mord som har inträffat på olika ställen i världen. Någon eller några tar livet av "goda människor". Det handlar om barnläkare, nödhjälpsarbetare och människorättskämpar. De döda är alla brännmärkta med ett nummer på ryggen. Niels uppdrag blir att hitta och varna goda människor i Danmark. Men vem förtjänar egentligen ett sådant epitet?


Det stod även att del tre av 1Q84 skulle släppas redan i november (och inte i mars 2012 som de först sa), men inget bekräftar detta på Norstedts hemsida. Vi får väl se!

tisdag 14 juni 2011

Lapidus och Virdborg

Jag tog visst en bloggpaus på en vecka. Oroa er inte, det kommer mer. Snart ska jag ju haussa för höstens utgivning också.

Idag kunde man läsa i Sydsvenskan att de kommer att ha Jens Lapidus nya bok Livet Deluxe som sommarföljetong. Den börjar den 17 juni, samma dag som boken släpps.

Ikväll kl 21.30 kan man titta på novellfilmen In på SVT2, den baseras på en novell skriven av Jerker Virdborg, en av mina favoritförfattare. Huvudrollerna spelas av Johan Widerberg och Joakim Nätterqvist (Arn). Låter väldigt bra.

måndag 6 juni 2011

Fallet med de försvunna böckerna - Ian Sansom

Jag kunde inte motstå titeln på den här boken. Intrigen kallade också mig. Boken fullkomligen dryper av litterära referenser och boknörderi, ändå kan man inte säga att det är en speciellt bra bok. Oh but why!?
Israel Armstrong, en ganska misslyckad före detta bibliotekarie som numera jobbar i en lågprisbokhandel i norra London blir erbjuden ett jobb som chefsbibliotekarie på den irländska landsbygden. När han anländer till orten Tumdrum upptäcker han att biblioteket är stängt och förbommat. Kommundamen Linda Wei upplyser honom att hans tjänst numera innebär att köra omkring bokbussen eftersom biblioteket har blivit nedlagt. Israels första uppgift blir att fylla bokbussen med böcker från biblioteket men döm om allas förvåning när böckerna inne i bibilioteket är puts väck. Hela byggnaden är tom! Vem kan ha stulit 15000 böcker? Hur har detta gått till? Israels bibliotekariekarriär förbytts hastigt till ett detektivarbete. Han tvingas köra omkring med den alltmer sönderfallande bokbussen och stöter på den ena märkliga karaktären efter den andra. Till råga på allt är han inhyst i ett gammalt hönshus, hans kläder har brunnit upp, under hans första kväll på orten fick han en snyting och alla hans pengar är borta. Israel Armstrongs nya jobb är verkligen ingen dans på rosor!
På baksidan av boken beskrivs det här som Irlands motsvarighet till Hundraåringen som klev ut genom fönstret. Jag har inte läst den, men jag har fått för mig att det är en bok man skrattar högt av. Det gör man inte av Fallet med de försvunna böckerna. Charmen med den här boken ska väl vara alla de galna karaktärerna som orten Tumdrum innehar, clashen mellan Londonbon och landsortsborna eller de putlustiga dialogerna mellan ortsbefolkningen och Israel. Men jag tycker inte att komedin infaller. Allt blir dråpligt på ett sätt som inte är roligt utan mer ehh jaha, kan inte det här ta slut snart. Däremot kan jag tänka mig att den här boken passar utmärkt till en lite äldre person som vill ha en bok utan mord, sex eller tragedi. Det här är del ett i en triologi om den ofrivillige detektiven Israel Armstrong.

lördag 4 juni 2011

Tana French skriver nytt!

Broken Harbour släpps den 4 augusti. Tjoho! Tyvärr kommer jag inte riktigt ihåg vem Scorcher i Faithful place var.
French's fourth novel, Broken Harbour featuring "Scorcher" Kennedy as the narrator, will be published on August 4, 2011. Scorcher appears in French's third novel, Faithful Place.

torsdag 2 juni 2011

Little Bee/The Other hand - Chris Cleave

Jag såg ett tiotal människor läsa Little Bee på tunnelbanan i New York. Den låg även framme i bokhandlarna och stod högt på topplistorna. Men det är ju ingen ny bok. I England utkom den under namnet The Other hand 2009. Chris Cleave har ingen vidare bra förklaring till varför boken har utkommit med olika titlar i England och i USA, mer än att den passade att heta Little Bee i USA.
Den handlar i alla fall om den nigerianska flickan Little Bee som kommer till England som flykting. Där känner hon ingen förutom Sarah och Andrew som hon träffade på en strand i Nigeria för flera år sen. Hon söker upp dem för att be om hjälp. Deras dramatiska möte på stranden blir kärnan i den här boken.
Sarah och Andrew har en fyraårig son som heter Charlie, fast han vill helst bli kallad Batman. Han har alltid på sig sin Batmankostym och vägrar att ta av sig den eller att sluta jaga "the baddies". Charlie är en fantastisk liten karaktär som tydligen är baserad på Chris Cleaves egen Batman till son.
Little Bees öde är tragiskt och tyvärr inte alls unikt. Nigerdeltat är fullt med olja och byarna som ligger där blir alltsomoftast ödelagda av män som vill åt oljan. Människorna i byarna tvingas fly eller blir dödade.
Sarah och Little Bee får en alldeles speciell relation i boken och den är väldigt intressant att följa. Little Bee är bara 16 år i boken men resonerar oerhört moget om världens tillstånd. Jag antar att man tvingas mogna fort när hela ens familj blir mördade av giriga män i jeepar.
Det här är ingen sann historia i avseendet att just de här karaktärerna inte finns på riktigt, men många flyktingar runt om i världen kan nog känna igen sig i den här boken.
Väldigt välskrivet är det i alla fall! Jag rekommenderar den starkt!