måndag 6 december 2010

Vårens bokrika skörd

Katalogen Vårens böcker är här. En del guldkorn finns det. Mina favoriter är:


Herredjuret är en suggestiv och skrämmande historia på gränsen mellan dröm och verklighet om besatthet och galenskap. Om äventyraren Sjölander och hans liv. 

Det är lätt att gillra Gilla förlag. Deras små snygga böcker i danskt band är som smågodis, man vill bara ha fler. De är tyvärr inte så bra att uppdatera sin hemsida. Av det kommande årets utgivning finns inte ett smack. Calle Brunells debut verkar dock mycket lockande. 

Den här köpte jag på engelska för nån vecka sen, men har inte hunnit läsa ännu. Hoppas att jag hinner det innan Brombergs ger ut den på svenska. En ny roman av Nicole Krauss är mycket efterlängtad från min sida. Jag gillade både Kärlekens historia och Man utan minne. Det stora huset kretsar kring ett skrivbord och en poet i Chile. 

Den här har jag ju redan skrivit om. Snart finns den i min hand!

Jag tror att det var texten "Ett dygn senare är Christian Weber försvunnen." som fångade mig i katalogen. När man läser på Bonniers hemsida verkar det vara en dussindeckare. Men jag tror av någon anledning på den här. Jag gillar deckare som inte är vanliga polishistorier utan mer ruskigt spännande romaner. Kanske är denna en sådan?

"Högst originell, oändligt charmfull. Och enormt gripande." tycker Paul Auster. Det räcker för mig. Böcker om minnen och minnets oförklarligheter finner jag jätteintressant. Boken handlar om en matematikprofessor vars minne bara sträcker sig 80 minuter tillbaka i tiden. Varje morgon måste hans assistent berätta vem hon är.  Boken för de som vill ha ALLT Ajvide har skrivit. Här samlas gamla och nya skrivna noveller, kåserier, sketcher och annat smått och gott. Vissa texter har publicerats tidigare, men det mesta har det inte. 

Förödelse av Anne Rambach, Sekwa
Den tredje och sista boken om Diane Harpmann, Rambachs Lisbeth Salander-liknande hjältinna. Den första boken Bombyx var galet bra och gick inte att sluta läsa, Doft av ondska, där Angelina Jolie mördas var inte alls lika rafflande. Att allt utspelas i Paris gör mig dock alldeles lycklig. Jag hoppas på en bra avslutande del. 

Det här kommer bli en snackis i högstadiekretsar har någon från NOK viskat i mitt öra. Boken handlar om Isak och Billy som är ett par. Tydligen ska det förekomma en hel del explicita sexscener i denna bok, som jag tror kan läsas både av vuxna och ungdomar. Böcker om homosexuella killar som riktar sig till unga är Sverige inte direkt bortskämt med. 

Ond cirkel av Deborah Gerner, Alfabeta
En drabbande debut i kortform om en relation där ingenting är säkert. Relationen mellan Anna och Amon är påväg in i ett våldsamt mörker där det är oklart vem som lider mest av övergreppen, utsattheten och ovissheten. Kan bli intressant!

Har jag också redan peppat inför. Vi får se om det bär. 

Humorkollektivet Rikets sal från Malmö innehållande en mängd P3-profiler från Hej domstol!, Tankesmedjan och Pang Prego skriver en bok. Rikets sal är en utav de bloggar jag besöker flera gånger om dagen. Hoppas det håller i bokform också! Klart det gör menar jag. 

Uppföljaren till 2033! Jag gillade 2033 som tusan. Mörk, dystopisk, tvspelsliknande, monster och tunnelbanor. Ryssland är bra på fantasy. Vi får se vad Dimitrij hittar på i uppföljaren. 


Sen finns det såklart andra godbitar som Äta djur av Safran Foer på svenska och Norsteds återutgivning av New York-triologin eller Brombergs nytryck av Sugar i pocket eller varför inte Murakamis IQ84 på svenska långt långt innan den engelska översättningen eller Lukas Moodyssons nya roman eller nytryck av Liv Strömquists 100% fett med nytt omslag och allt. Bonniers klassikerpocket ger även ut Processen igen. 
Våren ser fin ut och oerhört stressig, hur hinna!?

3 kommentarer:

Bokomaten.. sa...

Visst ÄR det rolitg att gå igenom katalogen!? Jag har bläddrat och satt på bevakning till höger och vänster och då har man ju redan för många böcker i sin att-läsa-lista redan.:)

Anonym sa...

Tack för alla tipsen!!!
Jag är helt fascinerad och har redan lagt böckerna i min favoritlista (Bokus). Kanske börja lite smått med kärlek och minnen för att sluta i en mörk tunnel någonstans i Ryssland?! Oj vad det låter spännande! :)

magnusax sa...

Kul att de ger ut Ogawa på svenska. Jag läste den på engelska (The Housekeeper and the Professor) i höstas och jag gillade den.

Krauss nya ska jag definitvt läsa. Och Murakami.