måndag 14 februari 2011

Bonniers hoppar på retrotrenden

Penguin och Vintage har ju länge återutgivit klassiker med nya omslag. Ofta har illustratörer fått chansen att skapa sin tolkning av de klassiska verken.
Nu har Bonniers hoppat på den här trenden och kommer i samband med rean att ge ut två boxar med ungdomsklassiker. Serien heter Repris och i den ingår Flickrumsklassiker och Äventyrsklassiker. Här kan man ha stora invändningar mot bristen på genustänk både från Bonniers och illustratörernas sida. Det är två illustratörer från Beckmans som har formgivit boxarna.
Det man definitivt INTE har några invändningar mot är utseendet på dessa guldklimpar till boxar. Jag hade turen att få Flickrumsklassiker (omslag gjorda av Lina Bodén) skickad hem till mig av Bonniers. I boxen ingår titlarna Agnes-Cecilia en sällsam historia, Unga kvinnor, Alice i Underlandet, Pappa Långben och Den hemliga trädgården.
I Äventyrsklassiker (omslagen gjorda av Robert Vallmark) ingår Robinson Crusoe, Jorden runt på 80 dagar, De tre musketörerna och Skattkammarön. Jag applåderar verkligen Bonniers initiativ, ungdomsklassiker brukar oftast finnas i ganska billiga fula reaupplagor var tredje rea eller nåt sånt där, och under övriga året är det helt omöjligt att få tag på dem. Men jag hoppas att de här boxarna kommer att finnas länge och att man förhoppningsvis kan köpa de styckvis inom en snar framtid. Här kan ni titta mer på boxarna. 
Det har tydligen förekommit diskussioner bland bloggarna om varför Bonniers har valt att döpa den ena boxen till Flickrumsklassiker eftersom böckerna såklart kan och bör läsas även av pojkar/män.
Bonniers har svarat på kritiken här hos Fulbokhyllaoch har beslutat sig för att ändra namnen på boxarna till Uppväxtklassiker gentemot återförsäljarna och rätt och slätt Klassikerserien Repris i andra medier. Det här är ju absolut en förbättring. Nu har ju illustratörerna bidragit till könsdistinktionen genom att formge "flickrumsklassikerna" i rosa och lila toner och "äventyrsklassikerna" i dova mörka toner.


Bonniers ger också ut fyra titlar av Dorothy Sayers klassiska spänningsromaner. Den boxen (omslag gjorda av Malin Koort) är också en skön syn för ögat men tyvärr hittar jag ingen bild på den på Bonniers hemsida. Men här är en utav titlarna i alla fall. Drama kring ung dansör heter den. De andra titlarna i boxen är Oskuld och arsenik, Kamratfesten och Lord Peters smekmånad. Mer info om den här. 

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det har varit lite diskussion om just uttrycket "flickrumsbox" i flera bloggar (min här: http://fullbokhylla.wordpress.com/2011/02/14/bonnier-svarar-om-flickrumsboxen/).

Vad tycker du om den benämningen?

Stringhyllan sa...

Nu har jag redigerat inlägget skrivit om debaclet. Läs där för svar.

Magnolia sa...

Jag skulle kunna köpa dem bara för att böckerna är så himla fina. Lätt!