onsdag 2 februari 2011

Döden på en blek häst - Amanda Hellberg

Det här är Amanda Hellbergs andra roman. Hon arbetar som illustratör i Oxford och har nu skrivit två exemplariska skräckromaner.
Maja Grå får reda på att hennes mamma som lämnade henne när hon var liten har blivit mördad i Brighton och Maja beger sig dit. Maja ska börja läsa konst i Oxford och kan lika gärna åka inom Brighton. Polisen har inga spår efter mördaren och efter nån vecka i Brighton börjar Maja i Oxford. Där tar romanen en ny delikat vändning. Campusliv på engelskt anrikt universitet, nya vänner, sena kvällar med vin, mystiska vackra män och knepiga lärare. Så fort Maja börjar på Oxford är jag fast. Hellberg beskriver den engelska universitetsmiljön med lätthet och jag som inte är ett stort fan av England blir genast övertygad om att det är till Oxford jag måste bege mig.
Maja börjar se syner och är övertygad om att hennes mor försöker kontakta henne från de döda. Hennes mammas liljekonvaljdoftande parfym dyker upp i de mest oväntade situationer och en mystisk händelse 20 år tidigare där fyra utav universitetets elever dog påverkar Maja i form utav syner och hallucinationer.
Det är läskigt, spännande och lockande. Det märks att Hellberg har använt sina egna erfarenheter både som boende i Oxford och som illustratör i den här romanen. I början stördes jag av de många adjektiven, men snart tar historien tag i en och man sugs in i en härligt, engelsk, klassisk spökhistoria. Jag låter de positiva adjektiven hagla.

Death on a pale horse av William Turner

3 kommentarer:

feuerzeug sa...

Nej och åter nej. Fungerade inte alls för mig. =/

Bokomaten.. sa...

Åh, där är den ju, tavlan, jag blev väldigt sugen på att leta reda på den här tavlan vid nästa Londonbesök. Jag är helsåld på dne här boken, vilken suverän spökhistoria/deckare/berättelse.

Stringhyllan sa...

Bokomaten: Jag är nästan mest såld på Oxford! Spökhistorien kändes nästintill sekundär så här i efterhand.