måndag 28 februari 2011

Ficktjuven - Sarah Waters

Jag har haft bloggvila. Skönt ibland.
Nu har jag läst allt som Sarah Waters har skivit. Hela hennes utgivning är en fröjd! Tyvärr har både Ficktjuven (The Fingersmith) och Livstråden (Affinity) utgått på svenska, men förhoppningsvis tar NOK sitt förnuft till fånga och trycker upp de igen. Jag ska göra mitt bästa för att övertala dem!

Sue Trinder växer föräldrarlös upp i ett hem i London med tjuvar. I huset försigår pengatvätt, förfalskning av smycken, häleri och allt annat som har med 1800-talstjyveri att göra. En vän till familjen, Richard "Gentleman" Rivers, kommer en dag med ett förslag till Sue. Genom att utge sig för att vara piga till en dam som Gentleman har hittat ute på landet, ska de tillsammans lura av damen, Maud Lilly, alla hennes pengar. Gentleman ska hjälpa Mauds farbror med sin stora samling böcker (och vilken samling sen, herregud vilken snuskfarbror) och till slut ska Maud fatta tycke för Gentleman och de ska rymma och gifta sig. På så sätt kommer Gentleman åt Mauds förmögenhet. Sedan ska de sätta Maud på mentalsjukhus och bli rika! Gentleman erbjuder Sue lite av Mauds pengar för att hjälpa honom övertala Maud att Gentleman är en bra man att gifta sig med.
Sue, som ju har växt upp bland tjuvar, tycker detta låter som en ganska vattentät plan och tackar ja. Sue reser för att installera sig hos Maud och Gentleman uppvaktar Maud. Maud och Sue blir snart ganska goda vänner och Sue börjar få dåligt samvete över vad de ska göra mot henne.
Här hade romanen kunnat utveckla sig på ett ganska uppenbart sätt. Om man har läst Sarah Waters böcker tidigare så vet man att hon inte är främmande för lesbisk kärlek. Därför såg jag ganska tidigt vartåt det barkade. Men Waters överraskar läsaren igen och igen. Boken hinner ta både en och två vändningar innan allas intentioner, relationer och släktskap är utredda. Waters är en mästare på att skriva spännande romaner utan att blanda in mord och poliser. Jag sträckläste till slut boken och blev ordentligt överraskad under resans gång.
Om jag var tvungen att ranka Waters böcker så hade den listan nog sett ut som följer (bäst högst upp):
1. Kyssa sammet
2. Främlingen i huset
3. Ficktjuven
4. Nattvakten
5. Livstråden

Som sagt, boken heter Fingersmith på engelska. KÖP!

2 kommentarer:

Bokomaten sa...

Jag kan faktiskt inte förstå att jag inte läst något av Waters än. Jag menar, när man har en författare som man VET att man skulle älska och som man dessutom har böcker av hemma i hyllan. Jag SKA ptgärda detta å det snaraste, men just nu lockar ändå andra, mer nyinköpta böcker mer. Konstigt det där..

Sandra sa...

Åh, jag älskar verkligen Waters, har läst alla utom "Främlingen i huset", jag har den i hyllan men "håller" på den för att jag fortfarande vill ha den kvar att läsa.

Jag håller med om att "Livstråden" kommer sist, det är den enda jag inte riktigt som de andra föll pladask för. "Ficktjuven" var den första jag läste och jag tycker nog att det är den bästa av alla.