tisdag 5 juli 2011

Flickan från ingenstans - Justin CroninJag har läst den bloggsöndertipsade boken Flickan från ingenstans av Justin Cronin. Det här är ännu en bok i raden av vampyrböcker, men glöm den romantiskt bleka och vackra Meyer/Rice-vampyren och föreställ dig hellre en slags zombiegorilla. Boken börjar år 2018 i ett USA, söndertrasat av terroristattacker och rädsla. Militären har börjat experimentera fram supermänniskor som kan leva i hundratals år, vars sår läker omedelbums och kan i sin tur försvara USA mot terrorister. Men något går fel och de sorgliga människor som numera är forskningsobjekt och helt söndermodiferade rymmer från militärbasen. De har blivit viraler, eller pyrer, en slags monstervampyr som svingar sig från träd till träd, kommer fram på natten och  biter ihjäl både djur och människor. Katastrofen är ett faktum och snart är hela världen smittad och nära utplåning.
Nu snabbspolar vi hundra år fram i tiden. En liten grupp männskor har lyckats överleva och bor nu i ett slags fort omgivet av höga murar, med stora strålkastare som tänds varje kväll för att mota iväg eventuella pyr-attacker. USA är nu befolkat av mycket mycket få människor och 42,5 miljoner viraler. Chansen att överleva är egentligen minimal. Mycket av tekniken som vi tar för givet idag har gått förlorad med tiden, men strålkastarna drivs ändå med batterier, tyvärr batterier som börjar lida mot sitt slut. En grupp lösgör sig från bosättarna och beger sig ut i ett öde USA för att ta reda på om de är de sista människorna som finns kvar, om militären verkligen fortfarande existerar och om de kan hitta nya batterier till strålkastarna.
Boken är actionfylld till bristningsgränsen. Viralerna attackerar urskillningslöst men längs vägen hittar ändå gruppen både bränsle, fordon och spår av andra människor.
I början av boken får vi träffa FBI-agenten Brad Wolgast, flickan Amy och nunnan Lacey. De tre personerna spelar en stor roll i boken på både väntade och oväntade sätt. Flickan Amy kommer långt om länge till fortet och beger sig tillsammans med utbrytarna ut på ett läskigt och krävande äventyr.
Cronin skiftar mellan nutid och dåtid, innan katastrofen, efter katastrofen, hur det var när alla barn skickades iväg för att inte bli tagna av viralerna osv. och lyckas på så sätt bra med att skapa trovärdiga karaktärer.
Kanske att boken var lite lång, 900 sidor hej och hå, men i vissa stunder var den grymt beroendeframkallande och många utav karaktärerna var så älskvärda att det var svårt att slita sig ifrån de när boken var slut.
Jag har inte läst Släktet av Guillermo del Toro och Chuck Hogan men tycker att ramen på berättelsen påminner ganska mycket om varandra, där är det också ett virus som slår ut stora delar av världen och de som är smittade blir till ngn slags vampyrliknande varelser.
Och ja, boken är den första i en triologi, och ja, den ska bli film.

1 kommentar:

Per Kohansson sa...

Håller med om att den var beroendeframkallande. Ser verkligen fram mot de två nästkommande delarna. Enda minuset är att alla böcker jag läst efteråt har verkat så torftiga.