onsdag 27 juli 2011

Københavns boghandler

Idag var jag i Köpenhamn. Jag älskar den staden. Men är där alldeles för sällan. Det här stämmer in på ungefär 90% av Malmös befolkning. ÄLSKAR, men är aldrig där.
Innan jag fick det jobbet jag har nu sökte jag en väldig massa jobb i Köpenhamn. Då insåg jag att det inte direkt kryllar av bra bokhandlar där. De har en som är fantastisk som heter Boghallen som ligger i samma byggnad som Politikken.

Sen har den en kedja som heter Bøger & Idé som har ungefär hälften pappersvaror och leksaker och häften böcker. Sen kommer Arnold Busck som är en stor kedja med bra utbud, men ändå sämre än Boghallen. De har såklart en del oberoende små små små bokhandlar, men de som jag har sett har varken varit charmiga eller välsorterade. Jag fick komma på intervju på Bøger & Idé men fick ångest efter intervjun och hörde aldrig av mig igen. Det som är det konstigaste är att de inte har en endaste pocketbokhandel och inte en endaste engelsk bokhandel med enbart engelska böcker. HMM. Något är ruttet i...tjaa Danmark, men det visste vi ju redan. (Såg en fin affisch idag Snälla utlänningar, åk inte härifrån och lämna oss med alla danskar!)
Idag var jag en sväng på Boghallen och där möttes jag av den här synen!
Ett helt bord med Murakamis böcker! Hej och hå vad trevligt. På lappen hade någon skrivit Mens vi vänter på 1Q84 och undertill Verdens bedste førfatter. Denne någon var antagligen en Christian som på den danska utgåvan av Fågeln som vrider upp världen hade skrivit en tipslapp med Verdens bedste bog. CHARMIGT! Sen såg jag fler spår av Christian på Nattåg till Lissabon och nån Paul Austerbok. Killen har bra smak tänkte jag. Borta vid fantasyhyllan möttes jag av den här synen:

Christian igen! Han hade nu rekommenderat en serie av Jim Butcher som heter The Dresden Files och ska då enligt denne Christian vara Harry Potter noir. Låter bra! Tyvärr hade de inte del 1 i serien så jag fick vänta tills jag kom hem för att beställa den på Bokus. Men här ska det läsas en ny fantasy-serie. Det finns 14(!) delar i serien och de har tidigare kommit ut i ruskigt fula omslag. Jämför:
Boken handlar om privatdetektiven Harry som bor i Chicago, han är även trollkarl, polisen anlitar honom för att hjälpa till med ett mord, som verkar ha begåtts av en svart magiker. Tjaa..hur dåligt kan det vara?
Jag litar på Christian!!

1 kommentar:

Johanna L sa...

Inte för att SF/fantasy är min genre, men wow, Murakami-bordet och skyltarna! Jag tycker Christian verkar mycket pålitlig.