fredag 13 augusti 2010

Första meningen - en form av litteraturquiz

Även om det inte riktigt var det här jag menade när jag tidigare skrev om litteraturquiz så hakar även jag på en bokbloggstrend. Den här formen blir jäkligt svår om man inte just är boknörd men å ena sidan är det ju bara boknördar som läser bokbloggar så here we go! Å andra sidan hade jag själv inte ens kunnat ta mina egna böcker. Jag har dåligt minne och de här tio böckerna var det ofanligt länge sen jag läste. Men de ligger mig varmt om hjärtat allihopa. De är kalasbra helt enkelt! Jag hittade idén på Cias blogg och där stod det att man skulle välja tio utav sina favoritböcker och sedan skriva ner första meningen i den. Därefter följer vild gissning i kommentatorsfältet. Om någon gissar rätt på en enda utav mina så blir jag nöjd. Som sagt, det är inga bestsellers det här, nja kanske en och annan.

1. Du som håller denna bok i dina händer tala vänligt till den.

2. När jag vaknar är det kallt på sängens andra sida. Lisa H gissade rätt på Hungerspelen av Suzanne Collins

3. Vem heter inte César Vallejo eller nåt annat och har en gång ägt en blå kostym och suttit på ett café i Paris och fyllt tjugosex år och trott sig kunna tänka samma tanke under den tid som en enda nolla förblir värdelös. audreyfenn gissade rätt på Efter oss syndafloden av Stig Claesson!

4. Hej och hjärtligt välkomna till denna gala där vi ikväll ska kora historiens allra mest provocerande pojkvänner. Sara gissade rätt på Einsteins fru av Liv Strömquist!

5. Why is the measure of love loss? Vixxtoria gissade rätt på Written on the body av Jeanette Winterson!

6. A spectre is haunting the world today: the spectre of crimethink, and the underground front which heralds it. Micke gissade rätt på Days of war, Nights of love av kollektivet Crimethink!

7. Jag föddes 1927, enda barnet till medelklassföräldrar, båda engelska, och vilka själva var födda i den groteskt förlängda skuggan - som de aldrig tillräckligt lyckades höja sig över historien för att ta sig ur - efter den monstruösa dvärgen drottning Victoria. Den här råkade jag visst avslöja själv, det är Illusionisten av John Fowles!

8. Elspeth dog medan Robert stod framför en automat och betraktade en stråle te som sprutade ner i en liten plastmugg. Cia gissade rätt på Själars osaliga längtan av Audrey Niffenegger!

9. So you're all set for money then? the boy named Crow asks in his characteristic sluggish voice. Kafka på jobbet gissade rätt på Kafka on the shore av Haruki Murakami!

10. Den bok jag nu sätter mig ner för att skriva verkar meningslös på många - om jag alls vågar tänka mig, att "många" får läsa den - eftersom jag alldeles självmant, utan någons order, börjar ett sådant arbete och ändå inte själv är riktigt på det klara med vad avsikten är. Kafka på jobbet gissade rätt på Kallocain av Karin Boye!

Jag önskar er all lycka! Jag kan avslöja att jag tydligen valde hälften kvinnliga och hälften manliga författare.

15 kommentarer:

Cia sa...

Åh, 8 vet jag ju! Helt säker på att jag läst... Jo! Det är Her Fearful Symmetry, eller vad den nu heter på svenska? Själens Osaliga Längtan?

Marias bokliv sa...

åttan kunde jag också och sjuan känner jag så väl igen tycker jag men vilken? Nej det kan jag inte komma på..

Stringhyllan sa...

Cia: Rätt!

Maria: Sjuan är Illusionisten av John Fowles och ja åttan är ju Her fearful symmetry.

Kafka på jobbet sa...

Jag kan nian och tian - av den enkla anledningen att jag valde exakt samma titlar i min egen variant av utmaningen. Hyfsat homogen grupp, bokbloggare. Nåja, nian är "Kafka på stranden" av Murakami och tian är "Kallocain" av Boye. Bloggers united can never be defeated!

Cia sa...

Åh nu känner jag också igen Kallocain såklart!

Vixxtoria sa...

Femman är jag nästan säker på är Jeanette Winterson, den där boken med kroppen. Heter den Skrivet på kroppen på svenska?

Och så kände jag igen Kallocain också, men det var jag ju inte ensam om :-)

Stringhyllan sa...

Vixxtoria: Jag är imponerad! Ja det är Skrivet på kroppen, Written on the body. Åh den är så himla bra, måste läsa om den snart kände jag nu.

Sara sa...

Haha, nummer 4. är ju Liv Strömquists "Einsteins fru".
Kul att någon har tagit en serie.

Lisa H sa...

Nu har jag inte läst tidigare kommentarer så vet inte om någon annan "tagit denna", men nr 2 är väl Hungerspelen? :)

Stringhyllan sa...

Sara: Ja jag älskar Livs serier så hon var tvungen att vara med.

Lisa H: Ja det stämmer bra. Snyggt gissat, det är ju en ganska anonym mening.

Micke sa...

Haha, 6:an måste ju vara "Days of War Nights of Love" - den gamla "anarkistbibeln". Har inte läste den på kanske 8 år, men ordet chrimethink avslöjar den. 4:an är ju som sagt Liv Stömquists moderna serieklassiker.

Stringhyllan sa...

Micke: Du tog den jag inte trodde att ngn skulle ta! Fan, det finns hopp ändå!

Lisa H sa...

Ja, jag hade aldrig tagit det om det inte varit för att jag bläddrade i den i förrgår och läste upp de första meningarna för min kille i hopp om att locka honom till läsning (notera dock: jag lyckades inte).

Anonym sa...

3:an är ju Slas. "Efter oss syndafloden". Slas språk lever sitt eget liv.

Stringhyllan sa...

audreyfenn: Strålande! Som den frankofil jag är så tycker jag att Efter oss syndafloden är en finfin bok.