söndag 15 augusti 2010

Nattvakten av Sarah Waters

Nattvakten är den fjärde boken av Sarah Waters som jag läser. Jag har i sommar försökt ta mig igenom hela hennes författarskap och har nu bara Ficktjuven kvar.
Nattvakten utspelar sig mellan 1941-47 i England. Man får följa Helen, Kay, Julia, Viv och Duncans liv under dessa krigsdrabbade år. Andra världskriget är hela tiden påtagligt under hela berättelsen. I boken Främlingen i huset tycktes huset spela huvudrollen, i Nattvakten är det det gråa, sönderslagna men ändå hoppfulla London som nästan står i centrum. Ett lager av damm ligger över hus, soffor och kyrkogårdar, tunnelbanan skramlar i underjorden, bomblarm ljuder, sökarljus skiner över himlen och soldater flirtar med allt och alla. Ett kärleksdrama utspelar sig mellan Kay, Julia och Helen. Lesbisk kärlek är än en gång ett huvudtema i Waters bok. Duncan plågas av en mörk hemlighet och Viv är älskarinna till en gift soldat. Det här låter ju kanske ganska lökigt men Sarah Waters är en mästare på att beskriva karaktärer och att göra de levande. Hon beskriver kärlek precis så hjärtskärande och förtärande som den kan vara. Hon hoppar inte över erotiken och jag tycker att hon skildrar den ovanligt bra.
Historien i Nattvakten berättas inte i kronologisk ordning och det tycker jag definitivt är ett vinnande grepp. Man får veta en del men inte varför, man bjuds på svar men har fortfarande inte frågan. När man slår ihop boken är man glad över att ha fått lära känna Helen, Kay, Julia, Viv och Duncan. Men jag undrar fortfarande hur de har det därborta i regniga London.
Jag väntar spänt på en bok där Waters historia utspelar sig i en samtida värld. Hittills har hon utforskat 1800-talet och 1940-talet och hon har verkligen gjort det med bravur. Men kanske behöver hon alla tabun som fanns då. Jag kan i och för sig tycka att det finns en hel del tabun nu också som hon kan använda sig av.
Om man aldrig har läst Sarah Waters kanske inte det här är boken man ska börja men den är såklart läsvärd och gillar man 40-talet så har man verkligen något att se framemot.

3 kommentarer:

Lisa sa...

Jag har Nattvakten oläst i bokhyllan. Tycker du jag ska nosa upp någon annan Waters innan den? Isåfall vilken? :)

Stringhyllan sa...

Hej Lisa
Jag tycker att du ska läsa Kyssa Sammet först. Sen tar du dig an Nattvakten och sen avslutar du med Främlingen i huset. Jag ska ta mig an Ficktjuven inom kort och då har jag läst alla hennes böcker. Livstråden tyckte jag inte var mycket att ha faktiskt.

Lisa sa...

Kyssa sammet. Ja det låter bra, det ska jag komma ihåg! :)