onsdag 30 maj 2012

New York New York

Bloggtorkan fortsätter. Jag åker till New York och har inte förberett ett enda blogginlägg. Ni hittar mig istället på ngt utav de här tre ställena.

Habana Outpost i Brooklyn. De har bra majs.

Hotel Americano. Där kommer vi att visa lite film med Music Doc.

På Littlefields blir det varieté och stå-upp med bland andra Kristen Schaal (från Flight of the conchords och 30 rock). 

onsdag 23 maj 2012

Att läsa snart eller aldrig

Så fort jag läser om en bok som verkar intressant kollar jag upp den på Bokus, är den inte släppt lägger jag en bevakning. Det här behöver inte betyda att jag faktiskt köper boken från just Bokus men det är ett behändigt system som funkar bättre än att skriva in böckers släppdatum i min almanacka.
Just nu har jag ganska många bevakade böcker som faktiskt är köpbara men av någon anledning (leda, brist på pengar, brist på tid, häpnad över val av titel) inte blivit lästa eller köpta ännu. Eftersom jag har fastnat i en ganska tråkig Michael Chabon-novellsamling (läs Kavalier & Clay, den är asbra!) så tänkte jag tipsa er om böcker som ligger på min bevakninglista istället.




State of wonder av Ann Patchett. Kvinnlig forskare reser till Brasiliens mörka inre för att ta reda på vad som hände hennes forskarkollega som dog av ett virus. Möter där Dr Annick Swenson som håller på att framställa ett nytt fertilitetsmedel.  Did this scientific experimentation drive Swenson mad — Joseph Conrad’s “Heart of Darkness” mad or H. G. Wells’s “Island of Dr. Moreau” mad? Marina is expected to go to the jungle and get the lay of that mysterious land. Jämförelser med Heart of darkness är alltid bra, ska tydligen ha riktigt bra språk. 


Apokalyps baby av Virgine Despentes.  När den här poppade upp som köpbar härom dagen blev jag tämligen förvirrad. Jag har nämligen totalt glömt bort att jag har bevakat boken. Jag komer inte ihåg var jag har läst om den eller vem Virgine Despentes överhuvudtaget är. 
De två detektiverna Lucie och Hyenana söker efter den försvunna Valentine. De två bildar en originell variant på det klassiska udda deckarparet, och tillsammans börjar de en odyssé i Frankrikes och Spaniens undre världar. En feministisk road-movie, som har hälsats som författarens stora genombrott i Frankrike. Låter som fågel eller fisk. Just nu läser jag ju inga böcker som ens påminner litegrann om deckare så den här lär få vänta tills nästa år. 


Gold av Chris Cleave.  Chris Cleave är tillbaka med en ny potentiell bästsäljare. Sist läste jag ju Little bee/The other hand. Den var välskriven och bra. Ingen tiopoängare men klart som korvspad är att Chris Cleave är nån att räkna med. Efter att ha läst den här makalöst känsloframkallande texten om Gold av herr Lokko tryckte jag raskt på bevakningsknappen.
Lokko tror att det här är årets One day, han tror att vi kommer gråta floder när vi läser den här boken, han tror att det här är den nya Nick Hornby och att alla måste läsa. 

fredag 11 maj 2012

Trött på spänning

Förövrigt läste jag 78 sidor av Den andalusiske vännen och jag avfärdar den som en dussindeckare. Inget driv och just nu ointressanta karaktärer och otrevliga poliser. Jag börjar även känna att deckare står mig upp i halsen. Kanske även att spänning står mig upp i halsen. Ge mig en känslosam relationsdriven djup roman utan framtid, vapen och mord. Tack! Jag hade helst velat begrava mig i De obotliga optimisternas klubb men den har jag inte till hands. Jag får kanske ställa mig framför min "oläst-bokhylla" och gräva djupare än vad jag någonsin har gjort. En klassiker hade inte heller varit helt fel. Några sådana står säkert gömda i hyllan.
En annan bok jag blev sugen på idag är en novellsamling som nyligen kom ut på Sekwa med en engelsk (inte en fransk alltså, ni läser rätt) författare vid namn Lydia Davies (samlingen heter Samarbete med fluga). Lokko rekommenderade den och han är ju ibland min lykta i kulturdjungeln.


torsdag 10 maj 2012

Dubbelrecension: Ungdomsböcker!

Ny ungdomssnackis.
Tahereh Mafi (Du kanske undrar hur man uttalar det namnet? Lyssna på Taherehs egen förklaring här) är ynka 24 år och bor i Kalifornien där hon bloggar, twittrar och skriver YA-böcker. Det är alltså den nya genren Young Adults (jag har äntligen lärt mig vad YA betyder). Rör mig inte är del ett i en triologi där del två kommer på engelska i januari 2013.
Boken handlar om flickan Juliette som sitter inspärrad på ett mentalsjukhus. Där sitter hon för att hon har en dödlig beröring. Utanför råder kaos och förstörelse. Världen har kommit till en punkt där inget rent vatten finns, de flesta djur är sjuka, åkrar torkar ut och de flesta svälter. För att styra upp allt igen har Återetablissemanget tagit makten. Men dessvärre drivs de av girighet och maktbegär. Inget blir bättre, snarare värre. Återetablissemanget är också de som har spärrat in Juliette. Plötsligt efter två år av isolering blir Juliette utsläppt och får ett förslag, hon är ett fantastiskt tillskott till Återetablissemangets tortyrkammare. Med hennes hjälp skulle förhör och utfrågningar bli smidigare och snabbare. Men Juliette är en moralfast och modig tjej. Hon vägrar hjälpa dem och hatar sin egen förmåga. Hon ser inget gott komma från sin "kraft". Insert en snygg, mörk, slimmad kille som får kärleken att vakna till liv i Juliette, addera en maktgalen, smått psykotisk l9-årig ledare som vill utnyttja Juliette, men samtidigt är vansinnigt kär i henne. +action och Hungerspelen-framtids-vibbar. Resultat: spännande, oerhört välskrivet och smart upplägg. Historien är berättad från Juliettes perspektiv, lite som att hon skriver dagbok för ibland skriver hon en sak men menar en annan. Och då ser det ut sådär. "Jag ska inte göra dig illa, sa han. Jag vill tro honom. Jag tror honom inte. " And so on. Smart och ganska effektfullt. Tydligen kommer det en kortare novell i höst där historien berättas ur den där psykotiske ledarens perspektiv. Det kan blir mycket intressant. Ibland sympatiserar man nämligen med honom, högst motvilligt.

Serien De utvalda är bra fantasy. Bok två tar tyvärr inte alls vid där bok ett slutade, vilket är synd för man tyckte om alla karaktärer så vansinnigt mycket att man ville höra mer om dem. Istället introducerar Kristin Cashore nya kungariken och nya älskvärda mantelbeklädda män och pilbågsförsedda kvinnor. Det är fina starka kvinnokaraktärer Cashore skildrar och jag rekommenderar ständigt och jämt del ett i serien till ungdomarna som hänger i min butik. (Varför vill föräldrar aldrig köpa serier där bara en eller två delar har kommit? "Nej det blir sånt himla liv om de måste vänta på fortsättningen och då kan de inte läsa något annat under tiden, jag köper den serien när den är komplett." Tråkmånsar, tänker jag! Det är väl en del av tjusningen att träget vänta på nästkommande del i en serie man har börjat läsa.)
Jag tänker inte gå in på handlingen i boken. Den är faktiskt ganska rörig och eftersom jag inte var den mest uppmärksamma läsaren i början av boken fattade jag faktiskt aldrig riktigt vad de här monstren var för något. Men det lossnade sen och boken lästes ut i ett huj. I del tre kommer de två första böckerna att vävas samman och karaktärer från båda böckerna kommer att återkomma. WIN!

måndag 7 maj 2012

Moonwalk med Einstein - Joshua Foer

Journalisten Joshua Foer fick i uppdrag att bevaka USA-mästerskapet i minne för en tidning. Han blev så pass intresserad av minnesträning och tillika imponerad av deltagarna i tävlingen att han till slut, ett år senare, själv ställde upp i mästerskapet. Utifrån detta skrev han boken Moonwalk med Einstein.
Vi får följa Joshua Foer på hans väg till potentiell minnesmästare. Ed Cooke, en ung brittisk man som har memorerat hela Det förlorade paradiset och anser att om man någon gång skulle hamna 10 år i total ensamhet ska man kunna underhålla sig själv med hjälp av sitt minne, blir Foers lärare. Han lär ut olika minnestekniker baserad på de gamla grekernas och romarnas metoder.
Vi har gått från en värld där historier och sagor berättades och lärdes ut från person till person och en skola som värdesatte utantilläxor, årtal, presidentföljder och dikter som citerades ord för ord till en värld där vi inte ens kommer ihåg vår bästa väns telefonnr eller vem som fick Nobelpriset i litteratur förra året. Detta beror såklart på att vår tillvaro är fylld av en mängd externa minnen, vi behöver helt enkelt inte komma ihåg det här längre, vi har all tänkbar kunskap en knapptryckning bort.
Foer undersöker om skolor där de tillämpar minnestekniker får högre studieresultat, han träffar minnesforskare, patienter med olika former av amnesi, han träffar en framstående Microsoftanställd som dokumenterar hela sitt liv med hjälp av en liten kamera han har runt halsen, han kan gå tillbaka till vilken händelse som helst i sitt liv och få reda på var han var, vem han träffade och vad för kläder han hade på sig. Är det här ett framtida sätt att minnas? Eller är antikens metoder något alla bör prova?
Boken är väldigt underhållande och det är smart att blanda torra historiska referenser med nutida experter och Foers intensiva minnesträning. Det blir verkligen intressant, jag gillar nog mest när han träffar eller läser om patienter som har betytt mycket för minnesforskningen, såsom Rainman eller Kim Peek som han egentligen heter.
Foer kommer till slut fram till att de minnestekniker han lär sig inför USA-mästerskapet är svårt att applicera på verkligheten, han har fortfarande svårt att veta var han lade bilnycklarna eller om han stängde av spisen innan han gick hemifrån. I en skolsiutation hade dock metoderna fungerat bättre. Hur det går i mästerskapet tänker jag inte avslöja!

onsdag 2 maj 2012

Blandfärs


Världens finaste pressutskick från Roos & Tegnér. Kalle Lind och Kringlan Svensson släpper romanen Blandfärs. Jag skulle beskriva det som en mustig humoristisk skröna i Malmömiljö med inslag av hipsters, radiojournalister, hemliga sällskap, slakteriavfall och en nypa whodunnit-spänning.
Ser ni så smart förpackat det är? I en inplastad styrofoamform! (Man får hoppas att de inte har fuskat med datumstämplingen).

Här är en video om boken


Jag vill också tipsa om Kringlans nya radioföljetong ESS - Ett starkt skämt. Kringlan träffar andra komiker och pratar om humorns varat och intet. Varje avsnitt avslutas med ett starkt skämt. Roligt och intressant!